• KULTUR-ANNONS

 • NYHETER

Norrköpings Cirkus & varietè jubilerar med Stegen (reportage)

Ringlek. En trio luftakrobater.

Ringlek. Den här trion luftakrobater medverkar i Stegen, Norrköpings Cirkus & varietés jubileumsföreställning.

 

Cirkus med både höjd, bredd och magi

 

För drygt 10 år sedan, år 2002, startades Norrköpings Cirkus & varieté av unga men erfarna cirkusartister och deras föräldrar. Artisterna ville satsa på att vidareutveckla sitt kunnande samtidigt som ledarna såg behovet av att bredda innehållet bortom cirkusakrobatiken.

– Artisterna hade lång erfarenhet av cirkusakrobatik med uppträdanden på många festivaler runt om i världen och ville fortsätta sin karriär, berättar föreningens ordförande Birgitta König-Andersson vars dotter Elin byggt en professionell karriär med grunden i cirkusartisteri.

Den nya föreningens idé var inte enbart inriktad mot cirkustoppen. Viktigt var också att öppna för nya inslag, som teater, dans och sång, därav namnet Cirkus & Varieté. Samtidigt ville man tillvarata bredden och öppnade för yngre barn. Just nu har föreningen cirka 130 medlemmar i träning från tre års ålder och uppåt.

Det innebär att Norrköping i dag har två livskraftiga cirkusföreningar, Norrköpings Cirkus & varieté och den äldre Norrköpings ungdomscirkus. Ett visst informellt samarbete finns med en och annan instruktör som tränar barn och ungdomar i båda föreningarna. Det har lett till att Norrköping är en stark cirkusstad som exporterar en rännil av cirkusartister ut till vidareutbildning och arbete runt om i världen.

För att visa publiken sin bredd ger 10-årsjubilaren Norrköping Cirkus & varieté tre jubileumsföreställningar i Värmekyrkan i Norrköping i helgen som kommer. Föreställningen Stegen tar publiken med på en resa genom Norrköping från dåtid till nutid. Norrköpingsbilder visas på filmduk samtidigt som artisterna agerar med både akrobatik och magi.

Omkring 90 artister i alla åldrar medverkar, från yngre åldrar till de mer namnkunniga och etablerade medlemmarna. Affischnamnen Elin König-Andersson, luftakrobaten Linda Johansson, akrobaten Emerson Jonsson, eldslukaren Emil Kumlin och magikern Johan Nylinder borgar för att det blir ett starkt program. Flera av dem är också med som tränare för sina yngre kollegor. Vid vårt besök svarade Emerson Jonsson dessutom för musiken till flera av de nummer som övades.

Konstnärliga ledaren och regissören Ingrid Larsson står för den två timmar långa jubileumsföreställningen. Det är mycket som ska stämma och under den gångna helgens repetitioner var det full fart med akrobatik, trapetskonst, akrobatik i ringar och cykelkonst. På plats vid var också Bassam Hanna som är ensemblens skräddare.

När jag lämnade den stora träningslokalen ute i Ingelsta startade Johan Nylinder träning i magi samtidigt som en ung nybörjargrupp startade sin träning för dagen.

Text & foto: Sven Åke Molund

 

 • VÄRMEKYRKAN Norrköping

 • 2 mars kl 13 och kl 16
  3 mars kl 13

  Stegen
  Cirkusföreställning med bildspel
  Prod: Norrköpings Cirkus & varieté
  Regi: Ingrid Larsson

  • MEDVERKANDE
   Barn och ungdomar i Norrköpings Cirkus & varieté
   samt
   Elin König-Andersson, artist
   Johan Nylinder, magiker
   Emerson Jonsson, akrobat
   Emil Kumlin, eldslukare
   Linda Johansson, luftakrobat

LÄNKAR
Norrköpings Cirkus & varieté hemsida

FLER BILDER FRÅN TRÄNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157632854124734″]

 

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Norrköpings Cirkus & varietè jubilerar med Stegen (reportage)

 1. Pingback: Norrköpings Cirkus & Varieté jubilerar på lördag/söndag | Sveriges Magi-Arkiv