• KULTUR-ANNONS

 • NYHETER

The Fairytale utvecklas med Ulrikas fjärilstexter (reportage)

Ingela Arrbrant står för körens koreografi

Behändig körkoreografi signerad Ingela Arrbrant. Lisa Tilling leder den stora projektkören.

 

Släpp rädslan och följ din vilja

 

Nu gör de det igen, Ulrika och Peter Malmberg återkommer med The Fairytale, men mycket har hänt sen sist. Konserten har utvecklats till en mer genomarbetad föreställning – Fjäril med förhinder. En blandning av slump och hårt arbete har lett fram till föreställningen som har premiär i Värmekyrkan Annandag påsk. Om Ulrika och Peter Malmberg står för arbetet står Kelly Tainton för slumpen.

– Vi träffades tack vare Mike, vår son. Kelly Tainton föreläste på ett sommarläger som vi var på, förklarar Ulrika Malmberg som sedan tid är bosatt i Söderköping.

Kelly Tainton har en minst sagt speciell kombination, han är dansaren och musikalartisten som blev forskare inom neurobiologi, alltså hur hjärnan fungerar. För honom hänger det här ihop – han menar att kreativiteten är densamma för forskaren och för artisten, egentligen för alla människor. Och han tillbringar en del av sin tid till att förklara detta för näringsliv och politiker.

Den första kontakten ledde till ett fördjupat samtal över tiden och geografin mellan Ulrika och Kelly. Hans expertkunskaper hjälpte till att förklara ett och annat som hon tänkt på genom åren.

– Jag hade skrivit en hel del privat, om mina känslor av otillräcklighet och jag visade det för Kelly, berättar Ulrika och berättar om när hon var sex år och satt i en liten båt för första gången.
– Det var en stor tjej som frågade om jag kunde simma om båten välte. Där satt jag och var rädd, för även om jag kunde simma några meter så visste jag inte om det räckte till. Glassen rann över händerna.

– De där känslorna av otillräcklighet är som en farsot i Sverige och västvärlden, kommenterar Kelly Tainton. Unga i vårt land mår bättre än någonsin – och sämre än någonsin. Självmedvetenheten är vår tids sjukdom.

Samtidigt ville Ulrika och Peter fortsätta arbeta med The Fairytale. De har tidigare spelat i De Geerhallen och gjort en inspelning för amerikansk television. Med sikte på fler uppsättningar, gärna en turné, fick de kontakt med en arrangör. Men bolaget frågade efter en tydligare handling än den lösa sagoform de använt tidigare. Ulrika kämpade för att hitta på något med ett bra buskap.

– Då kom Kelly med mina texter som han läst: ”du tror inte att det här är storyn?”. Vi har bearbetat och skurit i det, men det är verkligen självbiografiskt material.

För Ulrika föll allt på plats. I stället för ett påhittat manus samverkar nu hennes bearbetade texter med sångerna i föreställningen, bildar en helhet. För som hon säger: Jag skriver musik när det händer viktiga saker i livet.

I marknadsföringen beskrivs resultatet En fjäril med förhinder som ”musiksagan om en verklig resa med Viljan och Rädslan som följeslagare. Hur gör man för att sluta stirra sig blind på sin egen spegelbild och hur får man bort känslan av att känna sig otillräcklig?”

– Det är inte exakt jag men ändå, säger hon och exemplifierar med tjejen som trycker mot skolans tegelvägg, ”inte mobbad men osynlig”. Rädd för att göra fel, rädd för allt.

Det är den femte repetitionsöndagen sedan starten i februari och Lisa Tilling leder den stora kören på strax över 100 personer. Musiken spänner över pop, musikal och folkmusik, merparten skrivet av Ulrika och Peter Malmberg men också med några inlån. Det låter bra under trätaket i konsthallen NP33 som tjänar som replokal och nu sitter också körens rörelseschema.

Projektkören närmar sig slutet av repetitionsperioden och nu är det dags att möta solisterna: Peter och Ulrika Malmberg, nykomlingen Evelina Eliasson och forskaren och musikalartisten Kelly Tainton. Producenten Lasse Fredriksson ser lugn ut: på måndag ska alla delar vara på plats.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Hjalmar Sandelin Mårdh

 

 • VÄRMEKYRKAN Norrköping

 • 1 april 2013 kl 18
  The Fairytale – En fjäril med förhinder
  av Ulrika och Peter Malmberg m fl
  Kostym: Bassam Hanna
  Koreografi: Ingela Arrbrant
  Arr: Stars music/Lisa Tillning Perfomance AB/Trigga

  • MEDVERKANDE
   Berättare och solist: Kelly Tainton
   Solister: Ulrika Malmberg, Evelina Eliasson, Peter Malmberg
   Projektkör ledd av Lisa Tilling

LÄNKAR
The Fairytale – Life (2011) Youtube
The Fairytale info
FLER BILDER FRÅN REPETITIONEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157633096785296″]

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to The Fairytale utvecklas med Ulrikas fjärilstexter (reportage)

 1. Pingback: Fjäril med förhinder en helhet i Värmekyrkan (recension) | KULTURSIDAN.nu