• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Skört och starkt smide och möte med ny kultur på GalleriLi (reportage)

Embryo av Berth Volund Johansson

Skört. Embryo av Berth Volund Johansson.

 

Gult & blått. Järn.

 

Vid söndagens vernissage på Galleri Li i Skärkind var det som vanligt väldigt många besökare! De båda konstnärerna Jin Demulan och Berth Volund Johansson berättade om sina konstverk och båda fick svara på många frågor. Jin Demulans konstverk fanns placerade i Galleri Li men hon var också representerad med några alster inne i kyrkan.

Det gula och det blå återkommer i Jin Demulans bilder. Det var i Sverige hon lärde sig simma, en gulhyad kropp i en blå bassäng. I Kina lärde hon sig om den traditionella kinesiska konsten, det föreställande tuschmåleriet som går hand i hand med kalligrafin, och ställde ut allt mer namnkunniga samtida konstnärer.

I Norrköping har Jin Demulan blivit en profil som främjat den kinesiska konsten med utställningar på Konstforum och på fotografica under Kulturnatten. Hennes privata samling av kinesiskt tuschmåleri har också visats på andra håll i landet.

Nu ställer hon själv ut på GalleriLi i Skärkind och då väljer hon en annan tonart än traditionstyngda genrer som landskap, fågel-blomma eller människor. I stället är det ett mer personligt symbolmåleri. Några tunna tuschstreck på papperet. En gul kines i ett blått land.

Men den svenska flaggan är inte bara blå, den är gul också. Jin Demulan har samlat tändsticksaskar från hela världen och smyckat flaggan i ett collage, en inkluderande gest som gestaltar alla nationaliteter som faktiskt ryms i vårt land. I utställningen visar hon även foto och fotocollage.

Smeden Berth Volund Johansson ger nytt liv åt ett urgammalt hantverk – smideskonsten. Berth Volund Johansson var med redan när den svenska varvsindustrin ännu fanns kvar. Sedan dess har han rört sig över stora områden inom smidet, från järnspik till segelfartyg – bland annat nygamla ostindiefararen Götheborg – och mer landfasta historiska projekt till alltmer konstnärliga utflykter.

Smideskonstnärens största verk Adoro var placerat utanför galleriet och de övriga 4 installationerna fanns inne i gallerian. Berth Volund Johansson pekade på att besökarna själva skulle tolka vad konstverken ville förmedla men att det troligen inte vara samma tolkning som han hade velat förmedla. Han berättade, som exempel, hur installationen IT pluton fått ny tolkning efter några år men att den egentligen skapats som en protest mot mobiltelefonernas övertagande av det viktiga mötet.

Kultur & fritidsnämndens, 2.e vice ordförande, Åke Bjerselius representerade Norrköpings kommun och invigde utställningarna. Han framförde speciellt sin uppskattning till Lili Stenmark för hennes arbete med Galleri Li och betonade den betydelse som hennes verksamhet har för både den närmaste bygden men också för kommunen och hela regionen.

Som vanligt samverkar Skärkinds kyrka med GalleriLi:s vernissage och bjöd in till en välbesökt musikandakt. I kyrkan framträdde också Jin Demulan med några kinesiska sånger. Ulla Muda, sång, och Henrik Bergion, piano, framförde ett mycket uppskattat program med sånger som tidigare getts röst av ikonerna Edith Piaf, Billie Holiday och Monica Zetterlund.

Text: Sven Åke Molund och Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Sven Åke Molund och Jin Demulan

 

GALLERI LI Skärkind

12 maj – 11 juni 2013
Vernissage 12 maj kl 14 (Invigningstalare Åke Bjerselius)
Jin Demulan
måleri, kalligrafi, collage och foto
Berth Volund Johansson
smideskonst

SKÄRKIND KYRKA Skärkind

12 maj 2013 kl 15
Konsert /musikandakt

Ulla Muda tolkar och sjunger Piaf, Holiday och Zetterlund
Henrik Bergion, piano

LÄNKAR
GalleriLi hemsida

FLER BILDER FRÅN JIN DEMULAN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157633456066107″]

FLER BILDER FRÅN BERTH VOLUND JOHANSSON – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157633456134363″]

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.