• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Nästa generation konstnärer ställer ut på Verkstad (reportage)

Finanskrisens långa skugga. Verket heter 13 Voices och är skapat av Gustaf Londré. I bakgrunden två fotografier av Dan Wid.

 

”Vi har bara en värld, vi 80-talister”

 

Tre meditativa videoverk, anspelningar på vetenskapens senaste upptäckter, och en fruktbar käftsläng åt finanskrisen. När en hel klass med masterstudenter vid Kungliga konsthögskolan i Stockholm tar underjordiska Verkstad: rum för konst i besittning blir utställningen samtidigt en berättelse om vart konsten är på väg.

– Vi har bara en värld, vi 80-talister, avslutar utställningsproducenten Yvonne Olofsson.

Vi har nämligen gått en runda i utställningen, som nästan är färdigbyggd, och jag har frågat om hennes uppfattning om vad de här 18 konstnärerna, ett år ifrån sin slutliga Masterexamen, vill berätta om sakernas tillstånd.

 

Yvonne vid favoritväggen som ingen konstnär får röra.

 

Också Yvonne Olofsson är i slutfasen av sin utbildning på KSM (Kultur, Samhälle, Mediegestaltning) vid Linköpings universitet där hon siktar mot utställningsproduktion. Utställningen See-Saw är hennes examensprojekt. I stället för att curera en utställning med en eller några handplockade konstnärer vände hon sig till Konsthögskolan.

– Jag har varit på ateljébesök och klassbesök. Klassen har också kommit hit och tittat.

Utställningen är ett arbetsprojekt för de unga konstnärerna, som förutom Yvonnes presentation av hur Verkstad: rum för konst fungerar även har haft stöd av sin mentor, en av konsthögskolans professorer.

Utställningens namn är See-Saw, en dubbeltydig ordvits. See-saw är engelska för gungbräda, och utställningen vill lyfta fram både blicken i hur man ser/såg varandra på gungbrädan. Uttrycket innebär även att saker kan vara olika, lite si och lite så.

Om inte en gungbräda så finns en gunga med två balanserande hemisfärer i glas. Konstnären relaterar små bubblor som stannat i glasmassan till jordens rotation – vars inre kärna nyligen upptäckts rotera snabbare än man tidigare trott. Gungans två spår påminner även om hur jordklotet är bundet till sin bana i rymden, lika fast som någonsin ett tåg på spåret.

Andra verk i ”den naturvetenskapliga avdelningen” påminner om det stora kärnforskningscentret i Cern och om de fyra sädesslagen.

I nischer hänger tre blyertsteckningar av fanor, grå och utan synbart emblem, stången står rak eller lutar. Väcker tankar – är ideologierna döda, historien slut, eller är fanans makt öppen för den som griper den?

 


NOLLI FLOOD IV av Rebecka Bebben Andersson.

 

Monster av olika slag möts i det stora rummet. Någon har hittat sina barnteckningar och byggt blodbestänkta miljöer som sedan fotograferats av. Ett stort rädslans mörker står som en Mårra mitt på golvet. I ett litet svart rum kan man lyssna till en konversation som bearbetats manuellt i en rullbandspelare, inte helt behagligt.

På ett stort ställ ligger 13 texter på papper i olika fruktfärger. Varje papper bär ett citat av en bankman, dennes kommentar till krisen. Finanskrisen kastar sin långa skugga, här på golvet.

Men tre videoinstallationer, med eller utan ljud, ger meditativa associationer. Stadshimlens skuggspel, mönstrade tyger och havets och himmelens rörelser, rentav en snabbt förbiflygande mås.

– De försöker dra sig tillbaka till något trevligare. Det är något lugnt och eftertänksamt över det som finns här, säger hon. Vi har bara en värld, vi 80-talister, avslutar Yvonne Olofsson.

Men vem är hon själv då, curatorn? Ett verk porträtterar Yvonne Olofsson, konstnären har lånat hennes bokhylla, inklusive små personliga föremål och böcker, och ställer ut.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

VERKSTAD Norrköping

10 maj – 2 juni 2013
See-Saw
Kungliga konsthögskolans Masterettor
Curator: Yvonne Olofsson

  • MEDVERKANDE KONSTNÄRER
    Kristofer Hedberg, Hanna Jagare, Pablo Sacristan, Emilia Ukkonen, Simon Skuteli, Dan Wid, Britta Persson, Gustaf Londré, Leontine Arvidsson, Carolina Billvik, Paola Torres Nuñez Del Prado, Lisa Gideonsson, Rebecka Bebben Andersson, Linus Nordensson Spångberg, Ulrika Lublin, Magnhild Øen Nordahl, Vanja Sandell Billström, Nikolaj Cyon

 

LÄNKAR
Kungliga konsthögskolan hemsida
Verkstad: rum för konst hemsida

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.