• KULTUR-ANNONS

 • NYHETER

Rufus sjunger sin Shakespeare med SON (reportage)

Rufus Wainwright ser fram emot konserten i Louis De Geer.

Öppen. Rufus Wainwright berättar om bakgrunden till sitt arbete med Shakespeares sonetter. På torsdag kväll sjunger han tillsammans med Norrköpings symfoniorkester.

 

”Processen med sonetterna har bara börjat”

 

– Det finns mer att upptäcka i Shakespeare. Rufus Wainwright sitter i den svarta soffan i den blekgula solistlogen några trappor upp i Louis de Geers grå personalkorridorer. Han ursäktar sig lite för skäggstubben. Håret är rufsigt, en ring på var hand, värmen till trots är den stickade koftans blixtlås uppdraget nästan hela vägen.

Det är onsdag och på torsdag och fredag kväll ska han sjunga sina Shakespearesonetter i Norrköping och i Linköping tillsammans med symfoniorkestern. Nu har han repeterat färdigt med orkestern och tar emot lokala media.

Att den nordiska debuten för mannen med den särpräglade rösten landar här kan vi tacka chefdirigenten Michael Francis för. Det handlade inte så mycket om det ekonomiska erbjudandet utan om Michael Francis musikaliska insatser när det begav sig i San Fransisco 2010.

Michael Francis debuterade då med San Fransisco Symfoniorkester och så gjorde även Rufus Wainwright med sina nyskrivna sånger. Michael Francis vann de professionella kritikernas gillande medan Wainwright vann publikens hjärta där han stod i strumplästen och sjöng de fem Shakespearesonetterna han själv tonsatt.

– Jag gjorde ett stycke för flera år sedan i Berlin med Bob Wilson. Sedan frågade orkestrarna i San Fransisco och Chicago om jag ville skriva en sångcykel med fem sonetter.

Det var så det började. William Shakespeare är den stora engelske dramatikern vars sonetter, dikter, lyfts fram under senare år. Alla brittiska skolelever lär sig sin Shakespeare och så gör även eleverna i Kanada, i Montreal där Rufus växte upp.

– Jag förstår Shakespeare men som kompositör ville jag inte göra en intellektuell tolkning av honom. Jag ville gräva djupare.

Medan han skrev musiken blev Rufus Wainwright mor svårt sjuk, berättar han.

– Jag hämtade stöd i dikterna. De är majestätiska, storartade. Jag försökte nå den känslomässiga kärnan och tolka vad de betydde för mig, då när jag var ledsen och nedstämd.

Resultatet är romantiskt och dramatiskt inom ramen för den västeuropeiska musiken säger han. Några av melodierna kom snabbt till honom. Vissa är mer komplicerade till sitt uttryck.

Det blev inte fem, det blev tio sonetter, elva med den första i Berlin. Även om det är det urval om fem, inledda av sonett nr 43 When most I wink, then do mine eyes best see som framförts sedan uruppförandet i San Fransisco, och med Europapremiär i London med BBC:s symfoniorkester 2012 (då kritikerna bättre förstod sig på Wainwrights särprägel).

Är det då kompositören Wainwright som sjunger eller sångaren Wainwright som försöker tolka kompositören?

– Det är fortfarande kompositören, singer-songwritern, som sjunger. Processen med Shakespearesonetterna har bara börjat, säger Rufus och berättar att nästa stopp för hans del blir i Haag, Nederländerna. Där blir han inte ensam sångare på scenen, klassiskt skolade Sarah Fox gör honom sällskap, ett möte han ser fram emot.

– Faktiskt så skrev jag min allra första Shakespearekomposition vid en välgörenhetskonsert med Royal Academy i London för många år sedan. Min pappa sa att den var ”förskräcklig”. Min reaktion var att ”då gör jag mer”. När jag möter motstånd ser jag det som en möjlighet för mig att utvecklas som artist.

Är Rufus Wainwright en ögon- och öronöppnare för Shakespeare för den unga generationen?
– William Shakespeare klarar sig bra utan mig.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Robert Betts


 • LOUIS DE GEER Norrköping

 • 23 maj 2013 kl 19
 • CRUSELLHALLEN Linköping

 • 24 maj 2013 kl 19
 • Introduktion kl 18.30 med Kersti Adams Ray
  Rufus Wainwright
  Norrköpings Symfoniorkester
  Dirigent: Michael Francis
  Solist: Rufus Wainwright sång
 • MUSIK
  Wainwright: Five Shakespeare Sonnetts
  Mendelssohn-Bartholdy: En Midsommarnattsdröm, komplett

LÄNKAR
Rufus Wainwright hemsida
Norrköpings symfoniorkester hemsida
Sonnet nr 43 med Sian Phillips och BBC orchestra youtube

FLER BILDER FRÅN INTERVJUN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157633575497355″]

Bookmark the permalink.

Comments are closed.