• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Vision av en utställning på KSM-labbet (reportage)

Lin Yu-Shien pekar på en snörik bild från november eller december 2012.

Vinterminnen. Lin Yu-Hsien anger vilka månader bilderna är tagna.

 

Fotografi som undersökande metod

 

KSM-labbet inne i Norrköpings stadsmuseum gör ofta skäl för sitt namn, det är ett laboratorium, en plats för experiment. Utbytesstudenten Lin Yu-Hsien lyfter rentav fram vetenskapens kunskapssökande genom observationer, experiment och prövande av antaganden.

Att vetenskapen samlat på sig en hel del kunskap innebär inte att den stannat i sin process, snarast att den väntar på nästa kunskapssprång som tillför, eller rentav störtar det redan vunna över ända. Det är faser som all äkta kunskap går igenom.

Hemma i Taiwan har Lin Yu-Hsien studerat fysik men också fotografi. Under ett års tid har han studerat vid KSM-programmet Linköpings universitet. När han snart återvänder till Taiwan – först ska han göra en rundresa i Europa – är det för att med sin examen på fickan ge sig ut i yrkeslivet.

Vid sidan om vill han fortsätta med det som här avslöjar sig som en vision mer än något färdigt. Det är en minimal utställning, fyra fotografier och en kort videofilm. Det viktiga är att den ändå rymmer en idé – att vi med film och foto kan undersöka våra relationer. De går igenom olika faser.

Utställningens namn är Phase circulates. Hör man namnet och inte ser det i skrift kan det bli Face circulates. Detta dubbeltydiga Phase/Face slår mig när jag ser den unga kvinnans ansikte som återkommer i bilderna på väggen. Blicken är öppen, gömd eller rentav avvisande, i ett fall ser vi nästan inte hennes ansikte, men bilden av öra, hals och hår blir intim.

– De är tagna i september och december 2012, och i januari 2013, berättar Lin Yu-Hsien och pekar på de vintriga bilderna. Jag tyckte snön var spännande.

Sådana här bilder finns i vart och vartannat fotoalbum, oavsett om det är på fotopapper i stadiga pärmar, uppnålat på väggen eller i ett digitalt album. Det Lin Yu-Hsien gör är att han lyfter fram själva tanken: fotografi kan användas för att undersöka relationer.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Sven Åke Molund

 

  • KSM-LABBET Stadsmuseet, Norrköping

  • 25 maj – 10 juni 2013
    Phase circulates
    Lin Yu-Hsien, foto och video

 

LÄNKAR
KSM hemsida
Norrköpings stadsmuseum hemsida
FLER BILDER FRÅN UTSTÄLLNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157633657043922″]

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Vision av en utställning på KSM-labbet (reportage)

  1. Pingback: Guldsvan med vingbredd 2013 - KULTURSIDAN.nu