• KULTUR-ANNONS

 • NYHETER

Konstverkeri i försommarens Konstforum (reportage)

Textila skulpturer av Charlotta Lillieström Hallberg.

Uppstickare. Textila skulpturer av Charlotta Lillieström Hallberg.

 

En och annan sticker upp i stramt startfält

 

Konstverkeri är ordet för Konstforums Sommarutställning. I ordet ryms såväl konst som konsthantverk, båda med betoning på handens närvaro. Lägg gärna till fyrverkeri eftersom det står så på den inbjudande affischen.

Det första skriver jag under på: handen, hjärtat och hjärnan möter lera, trä, textil, glas och metall i ett skönt möte. Fyrverkeriet är snarast ett stilla sommarregn, som tvättar rent. Kvaliteten är hög men tillbaka till grunderna, varsam förnyelse, tycks vara ledordet för de 25 utställarna.

Keramikerna är många, med hjälp av mina foton räknar jag i efterhand till nio eller tio. Deras färgval jordnära, Karin Langhards ensamma orange blomma blir uppseendeväckande och Susanne Nelin Åstrands schackrutor läckra. Formerna klassiska, från Stina Hallgrens urnor och KåGe Olssons dryckeskärl till Cecilia Österholms strama modernism. Figurativa är Leena Møllers stillsamma porslinsbarn.

Textil kan vara så mycket. Anna Sandell har stickat en stor grå tröja med stiliserade hjärtan och broderat blommor på halsstycken/kragar – rakt ner i folkloren. Kerstin Sapire broderar på både kuddar och bokomslag, till de senare även med knappar. Starkt intryck gör Charlotta Lillieström Hallbergs strama smalhöga skulpturer i svart och vitt med dekorativa sömmar utåt.

På höjden växer också Alexander Hadads skulpturer i karvat trä med knotigheten bevarad. Hans fabeldjur kan ibland ha mänsklig närvaro och så är fallet med en behovad figur i lind som vänder om i midjehöjd.

Skåp är Lars Malms specialitet som han ständigt förnyar. Här lockar svängd triangelform med genomsågad dörr i fantasimönster. Göran Ekman kan också göra skåp och fyller dem, åtminstone till hälften, med upprostade delar av något som kanske varit ett virat staket. De små skulpturerna – minnen av en annan tid – försluts med lås och nyckel av ännu en dimension.

Luffarslöjd, alltså den tunna ståltrådens konst och annat enkelt hantverk utan krav på dyrbara verktyg och verkstad, ägnar sig Anette Nilsson åt. En korg/skål och ett kakfat med fransar bjuder hon på. Små metallburkar pryds av omsorgsfullt prydda lock.

Med sommaren kommer värmen och värmen kräver läskande drycker. Ebba von Wachenfelts svagt färgade glas och tillbringare ser ut att kunna ge första hjälpen mot solsting.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

 • KONSTFORUM Norrköping

 • 25 maj – 7 juni 2013
  Vernissage Lördag 25 maj kl 12 – 16
  Sommarutställning
  Keramik och konsthantverk

  • MEDVERKANDE
   Alexander Hadad, Anna Sandell, Anette Nilsson,
   Anneli Lindberg, Annette Gustafsson, Birgitta Drake,
   Cecilia Österholm, Charlotta Lillieström Hallberg,
   Ebba von Wachenfelt, Gustav Bolin, Göran Ekman
   Karin Langhard, Kerstin Sapire, KåGe Olsson, Lars Malm
   Leena Möller, Lena Persson, Lisbeth Ström, Margareta Brandin
   Margareta Engström, Malin Hjort, Sanna Koosz, Solveig Uhr,
   Stina Hallgren, Susanne Åstrand

LÄNKAR
Konstforum hemsida
FLER BILDER FRÅN UTSTÄLLNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157633639007831″]

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.