• KULTUR-ANNONS

 • NYHETER

Gripande om barn på flykt

Inte ett knyst
Inte ett knyst. Lastbilschauffören förbereder inför avfärden.

 

PS! Håll utkik efter mormor

 

Jag recenserade premiären för Norrköpings Tidningar. Så här skrev jag:

”Det är fest. Det är födelsedag. Det är Ahminas dag. Alla är där! Grannar och släktingar och vänner och mat och musik och dans. Bäst av allt är när Pappa kommer hem, med en gosekanin.

Men innan Ahmina somnar på kvällen hör hon Pappa prata konstigt. Och på morgonen är han inte där. Mamma packar, men kaninen får inte plats.

Ika Nord har regisserat Teater Fenix nya pjäs Historien om en flicka, en snabbväxlad roadmovie fylld av glädje, komedi, spänning och sorg, om Ahminas flykt och första tid i nya landet. Åsa Forsberg spelar Ahmina, en flicka med stor livsglädje, medan Martin Öster växlar mellan en rad pregnanta porträtt. Han är Ahminas älskade pappa, hennes återhållsamma mamma, en garvad lastbilschaufför, en obegriplig flygsteward, Ahminas lärare och ytterligare roller.

 

Fest! Födelsedag!
Fest! Födelsedag!

 

Ola Fagrells musik följer ett huvudtema med österländsk influens, där flöjten slingrar sig runt klarinettens lek. Träblåskvintett, inlusive valthorn, är ett perfekt val för pjäsen.

Att ha levande musik är en lyx för en turnerande fri teatergrupp, Crusellkvintetten från Östgötamusiken tillför mer än de tillrande tonerna som så påtagligt tar plats på scenen. Musikerna kliver också gärna fram från ”orkesterdiket”. De är festdeltagare och flygpassagerare med instrument i hand.

Spelplatsen är inte stor, två grönbetsade höga spjälstaket är hem, hus och tågstation. Tre pallar och en bänk kompletterar världen.

 

Sov mitt barn
Sov, mitt barn.

 

Målgruppen är barn i förskola och skola, 5–10 år. De yngre kan absolut ta till sig skämtet med pruttgubben på tåget, och känna spänningen när Amina hukar sig under pressenningen på lastbilen som ska ta dem över gränsen. Och ja, de kan känna oro när Ahminas mamma ligger tyst vänd mot väggen efter fullgjort uppdrag: att lämna släkt och livet som hon känner det och söka skydd i ett främmande land.

Medan de äldre eleverna kan ana något mer om varför Ahmina måste resa, varför pappa inte följde med och tolka musiken när det knackar på dörren till klassrummet. Och undra över alla små och nervösa gamla kvinnor.

En varmhjärtad föreställning som berör.”

 

Det var trångt på flygplanet
Det var trångt på flygplanet.

 

Vad kan jag tillägga så här dagen efter? Att det är ett gott publiktilltal med viss interaktivitet. Att handlingen inte överraskar (de vuxna). För den här berättelsen har vi mött förr – i verkligheten. Att begränsningen till den trånga spelplatsen också kan tolkas som en lek om något som varit, eller kunde ha varit.

Att den öppnar för fortsatta samtal – barn emellan.

PS! Tips! – håll utkik efter mormor och hennes fikon.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

 • KULTURKAMMAREN Norrköping

 • Premiär söndag 6 februari
  spelas även 7 och 9 februari kl. 9.00 & 10.15
 • Historien om en flicka
 • av Åsa Forsberg och Martin Öster, Teater Fenix
 • Regi: Ika Nord
 • Musik: Ola Fagrell
 • Scenografi: Benita Bergfeldt-Löfgren
 • Medverkande: Åsa Forsberg, Martin Öster och Crusellkvintetten

Förhandsreportage med film på Kultursidan 5 februari 2011

Tagged , . Bookmark the permalink.