• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Obändigt (sv/v) på Galleri Kronan

Galleri Kronan
Konst med karaktär. Gunnar Frösséns målningar omskapar Galleri Kronan.

 

Utan titel (tänk själv!)

 

Det är kraft i Gunnar Frösséns målningar.Galleri Kronan möter ögat stora dukar i svart och vitt, målade med svepande rörelser. Som i ett enda nu. De blir det de blir. Och antingen blir de eller så blir de inte.

– Jag kastar mycket, det är billigt med bomullsduk. Säger Gunnar Frössén som köper duken på rulle, breder ut den på ateljégolvet och målar på med elementborste.

 

Baksida
Baksida.

 

Färgen är svart, järnoxidpigment i bokbindarlim har blivit hans signum efter tidiga försök med tjära och annan svärta, på den obehandlade duken. Om man nu inte räknar den svarta målningen på baksidan som ett slags grundmåleri; det tränger igenom, tillför en grå nyans till motivet.

Kraft och skönhet, det är tillfyllest med svart, vitt och lite grått. Också i de små skulpturerna av tillknycklad ståltråd och i raggsockans ränder på korngnistrande granitsten.

 

Von oben Raggsocka
Von oben. Raggsocka.

 

Att plötsligt möta ett stänk, ett streck av blått, blir då överraskande. Det är på små akrylmålningar på papper. Här är tekniken annorlunda, med flera färgnyanser i många lager som syns igenom skrapningarnas landskap.

Utan titel heter de ofta, de stora målningarna och de små.

– Jag skriver ibland något ord, något jag själv tänkt på när jag gjort målningen eller när jag ser den efteråt. Men det sätter jag inom parentes. Jag vill att den som ser mina målningar tänker själv.

 

På väggen – i boken
Gunnar Frössén på väggen, i boken i handen.

 

I fönstret ligger böcker med välformulerade texter, en med Frösséns stora målningar (text av Olav Wiström), en med en svit akrylmålningar (text av Ragnar von Holten).

– Jag tycker om böcker, säger Gunnar Frössén. Men jag ska skaffa mig en hemsida när jag får tid.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

Konstnär och Das Auto
Stort format. Konstnären och Das Auto.

 

  • GALLERI KRONAN Norrköping

  • 5 – 20 februari 2011
  • Gunnar Frössén
    Målningar
Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Obändigt (sv/v) på Galleri Kronan

  1. trägårdh says:

    Hej Gunnar, det ser jätte fint ut, ledsen att vi inte fixade att komma, vi ses, C.