• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Tidiga foto-konstnärer

Didrik von Essen i sin ateljé

Ateljéporträtt. Didrik von Essen målar landskap med vattenblänk.

 

Konsten att fånga dagern och livet

 

När Daguerre uppfann sin fotograferingskonst var en av tankarna att ge konstnärerna hjälp. Även om fotografering inte var lika smidigt som med dagens digitala kameror så kunde det ge – visserligen svartvita – ögonblicksbilder som fångade motiv och ljus snabbare än skissblocket förmådde. Något som kom att passa väl in i impressionismens konstfilosofi: konstnären skulle fånga dagern.

Två östgötska konstnärer som tidigt använde sig av foto var Didrik von Essen och Johan Krouthén. I sommar visar Östergötlands museum i Linköping hur de använde sig av fotografi i sitt arbete.

Den folkkäre målaren Johan Krouthén ville måla naturen när den var som vackrast. Hans blommande äppelträd blev med tiden mycket populära, även om han målade många andra naturmotiv. Men äppelträd blommar som bekant inte under någon lång tid. Troligen fångade han sina motiv själv när de var som vackrast för att ha rikligt med material att utgå ifrån i sitt fortsatta arbete.

Porträttet av tidningsmannen Carl Fredrik Ridderstad banade väg för familjeförsörjaren. Bakom kameran stod P.J. Berg. En genre som blev betydelsefull för Krouthén, åtminstone inkomstmässigt, var militärporträtt som ofta målades efter fotograferade förlagor.

Bättre bemedlade familjer inom societeten kunde även låta Johan Krouthén måla sig i sina hem. Det mest kända verket är det som föreställer Stiftsbibliotekarien E H Segersteen i sitt hem från 1886, med salongens väggar täckta av tavlor.

Museet har mer än tusen fotografier tagna av Didrik von Essen. Konstnären, som bodde i Linköping från 1880-talet och framåt, fotograferade och målade både staden och landsbygden. Han både visade fotografier i egen rätt och målningar.

Nu visar museet hela arbetsprocessen i den fotohistoriska utställningen. Detta tack vare att konstnären testamenterade kamera, glasplåtar, fotografier, skisser, förstudier och fullbordade målningar till dåvarande Linköpings stads museum.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Östergötlands museum


  • ÖSTERGÖTLANDS MUSEUM Linköping

  • 11 juni – 1 september 2013
    Med kamera istället för skissblock
    Fotohistorisk utställning


LÄNKAR
Didrik von Essen info
Johan Krouthén hemsida
Östergötlands museum hemsida

FLER BILDER FRÅN UTSTÄLLNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157634061145547″]

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.