• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

SON-vänner donerar 1 miljon i nya Fond of music (reportage)

Vänner. Marianne och Lennart Lindqvist donerar en miljon kronor till Norrköpings symfoniorkester.

Vänner. Marianne och Lennart Lindqvist donerar en miljon kronor till Norrköpings symfoniorkester. Karin Veres, vd och konstnärlig ledare, är tacksam mottagare å orkesterns vägnar.

 

”Vi är goda lyssnare”

 

Båda bär den lilla förgyllda broschen som visar att de är vänner till SON, Norrköpings symfoniorkester. Måndagen den 10 juni gav Marianne och Lennart Lindqvist ännu ett exempel på den vänskapen när deras donation på en miljon kronor offentliggjordes i ett möte med den överraskade orkestern. Som tackade med en glad fanfar!

Även om konsertsäsongen är slut är det full fart för Symfoniorkestern, nu med skivinspelningar. På De Geerhallens scen står mikrofoner på höga stativ, längs golv och mellan de sammetsblå stolsraderna är sladdar dragna. På notställen kan man läsa musiktitlarna Springfield och Han är min bror.

Orkesterns vd och konstnärliga ledare Karin Veres ställer sig på dirigentpulten. Musikerna tittar upp lite nyfiket, vad kan hon vilja? Och värst vad många journalister där är.

– Vi har fått en donation, en ny fond, berättar Karin Veres och förklarar att pengarna, en miljon kronor, är avsedda för både extraordinära gästspel av artister och dirigenter och även ska  möjliggöra för orkestern att ge sig ut på turné.

– Internationella artister blir bara dyrare och dyrare, säger Karin Veres och menar att det är viktigt för orkesterns utveckling att möta de bästa artisterna och dirigenterna.

För fondinstiftarna Marianne och Lennart Lindqvist är musiken det starkaste kulturintresset. Ursprungligen kommer båda från Söderköping. Redan under åren i Stockholm, där civilingenjören Lennart Lindqvist raskt gjorde karriär, gick paret mycket på konserter. När de flyttade till Norrköping 1989 var det en självklarhet att följa Norrköpings symfoniorkesters konserter.

– Så vi har varit med om Hörsalen, men det blev ett stort lyft när De Geerhallen kom till, säger Lennart Lindqvist och skämtar: Vi är inte musikkunniga men vi är goda lyssnare.

De trogna abonnenterna är med i orkesterns vänförening. Marianne Lindqvist lyfter fram SON-vännernas verksamhet, både inåt mot orkestern och mer utåtriktat med resor till andra konserter.

Det som först var tänkt som en gåva i parets testamente har nu förvandlats till en donation. Varför vänta, tänkte makarna Lindqvist, som nu kan se fram emot att deras pengar förhöjer glädjen vid orkesterns konserter från och med säsongen 2014-2015. Det närmaste spelåret, hösten 2013 – våren 2014, är redan bokat och klart.

– Pärlan som vi har här måste vårdas, säger Lennart Lindqvist och syftar förstås på orkestern.

Hans och hustrun Mariannes miljonstiftelse får namnet ”Fond of music”. Det är öppet för andra att fylla på med mera, om de också vill bidra till att bibehålla och utveckla symfoniorkestern. Sitt eget namn vill de inte sätta på stiftelsen, det räcker med att ha instiftat den.

I stiftelsens skrivning står att det är musikerna och den konstnärliga ledningen som har att bestämma över hur pengarna används. Det vill makarna Lindqvist inte lägga sig i. Men vad tycker de själva bäst om för musik?

– Beethoven och Brahms, svarar Marianne Lindqvist.
– En annan kategori är de ryska kompositörerna, lägger Lennart Lindqvist till.

De kan se fram emot Rachmaninovs pianokonserter redan under det närmaste spelåret då alla fyra konserterna ges. Tre av dem med årets stjärnsolist Valentina Lisitsa vid flygeln.
Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

LÄNKAR
Norrköpings symfoniorkester hemsida

FLER BILDER – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157634044281589″]

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.