• KULTUR-ANNONS

 • NYHETER

Fotoreportage om njurdonation på Arbetets museum (reportage)

I nöd och lust. Under ett helt år fick Jan Bjerker dialys.

I nöd och lust. Utställningen på Arbetets museum följer Mona och Jan Bjerker under året då hon donerar en av sina njurar till honom.

 

För kärlekens skull

 

Hon är värmlänning och det var på Monas hemmaplan hon mötte Jan för 30 år sedan. Han var flygledare och arbetade i tornet på flygplatsen utanför Karlstad. De blev ett par och lärde känna stora delar av flygplats-Sverige. Karriären förde honom till slut tillbaka till Norrköping där Jan Bjerker arbetade som expert på Luftfartsverket.

Monas karriär inom bankvärlden tog däremot slut, hon hade arbetat som företagsrådgivare. ”Jag var för gammal för att få nytt jobb”. Hon stannade hemma.

Efter några år i innerstan flyttade de till ett nybyggt hus i Åby. Naturen passade friskportarna som seglade om somrarna och gärna åkte skidor i Alperna. Men Jan började känna sig dålig, han mådde illa och fick klåda på benen.

Ett av reportern Annika Hessers rutinuppdrag var att bevaka förvaltningsrätten i Linköping. Till förvaltningsrätten kan man vända sig när man uppfattar att en myndighet begått ett fel.

Hon hade tidigare skrivit om när vården missat njursvikt och hittade hösten 2010 två intressanta fall: en kvinna som hamnade på sjukhem och en man som anmält två vårdcentraler för att de inte i tid följt upp provresultat som visade på just njursvikt – ett problem som i hans fall kunnat lösas med lite medicin. Annika Hesser följde upp båda fallen. Ett av dem skulle leda långt vidare.

I nöd och lust heter den stora utställningen som berättar om transplantationen då Mona gav Jan sin ena njure. Här, på våning 7 på Arbetets museum, visar fotografen Michael Svensson omkring 50 av de flera hundra bilder han tog när han och Annica Hesser följde paret Bjerker under ett helt år.

– Det var när Mona sa: ”Han har redan tagit mitt hjärta, då kan han lika gärna ta min njure också.” som jag gick igång. Jag såg rubriken framför mig, säger Annica Hesser.

Det blev flera rubriker. Det blev en artikelserie i fyra delar som här på utställningen har krympts till ytterst korta faktatexter, också det en svår konst.

– Det som är bra med Norrköpings Tidningar är att de ibland kan satsa på bildjournalistik, säger Michael Svensson nöjt.

Han är den som träffat Jan och Mona Bjerker oftast, följt paret på hemmaplan, på träning och på provtagning, ända in i operationssalen. Beskedet, Väntan, Operationen, Återhämtningen och Friheten heter bildkavalkadens olika delar.

Små detaljer som provrör, den viktiga träningen, samverkande läkare och närgångna bilder av operationen som gjordes på Sahlgrenska i Göteborg. Men också kärleken, två händer som möts, en stilla gemenskap vid bordet.

För kärlekens skull. Det var därför Mona gav sin njure till Jan, för att få behålla den hon älskar. Jag förstår att det var ett lätt val för henne, att det rentav var en lättnad att efter noggranna kontroller förklaras så kärnfrisk att hon fick bli donator.

Och Jan betygar sin tacksamhet till hustrun vid pressvisningen. Han har sluppit bundenheten till påsdialysen. Paret Bjerker kan fortsätta att leva sitt liv tillsammans, det som rymmer stavgång runt husknuten och härliga seglatser i 41-fotaren Femj.

För kärlekens skull är också en fin melodi. När jag går in i det stilla rum som finns i den stora uställningshallen hörs den i instrumentalversion. Där hänger tidningsartiklarna, vackra bilder med fåglar över Norrköpings stadslinje växlar om i ett bildspel.

Efter att Annica Hessers och Michael Svenssons reportageserie publicerades i NT hösten 2011 ökade antalet anmälda donatorer i Norrköping.  Jag kan på väggen i det lilla rummet läsa hur många som väntar på nya organ här i Sverige. Och att av cirka 100.000 som avlider i Sverige under ett år blir bara mellan 200 och 250 donatorer.

Lagen säger att ingen kan bli donator efter sin död om man inte uttryckligen sagt att man vill bli det. På ett bord står en låda med donationskort.

– Jag har donationskort i plånboken. Jan också. Om något skulle hända mig när jag är ute så kan jag hjälpa tre fyra andra, säger Mona Bjerker och räknar upp hjärta, lever, hornhinnor.
– Nu har jag ingen njure att ge bort längre. Jo det har jag, om något skulle hända.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Michael Svensson och Robert Betts

 

 • ARBETETS MUSEUM Norrköping

 • 15 juni – 13 oktober 2013
  I nöd och lust
  en reportageutställning
  av Michael Svensson, fotograf
  Annica Hesser, reporter

LÄNKAR
Arbetets museum hemsida

FLER BILDER FRÅN UTSTÄLLNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157634103114105″]

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.