• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

BlandArts sommarutställning på Rådhuset (reportage)

Sigrid Ericson – Ömhet. Lars Malm – Bend I och Bend II.

Ögats och handens verk. Sigrid Ericson – Ömhet. Lars Malm – Bend I och Bend II.

 

Ljusa arbeten med dova toner

 

Margareta Oldfelt sätter tonen med sina mattor på väggarna: Syren och Vit pion. Ljusa nyanser av trasmatteväv och mönsterväv med några få ränder som gett mattorna deras namn.

Det ljusa i sommaren är ögats första intryck i BlandArts sedvanliga sommarutställning i rådhuset i Söderköping. Men på samma sätt som Oldfelt också visar tre mer underfundiga Frisyr i styvt hängande tagel på linbotten låter sig föreningens konstnärer och konsthantverkare inte fångas. De är, mer eller mindre, i rörelse. Som Anna-Karin Utbult Almkvists fönsterprydnad Halmkrona i stråhalm, band och tofsar.

Lars Malms skåp svänger sig mot nya former. Det såg jag redan på Konstforum i Norrköping nyligen. I ek och lönn har han sågat rakt genom lockets trä, gallerverk: orientaliskt arabeskinspirerat, förtjusande enkla blomsterlinjer, fiskar som simmar Med ström och helt fria fantasier.

Jag har aldrig träffat Sigrid Ericson men fylls alltmer av respekt för hennes oljemålningar. Ibland uppstår gestalter när färgfälten placeras invid varandra, hon kan då förstärka som i Figurer i landskap III men lägger inte tillrätta, Ansikte förblir grovhugget.

Björn Römerts fyndiga smala figurer i svart smide fortsätter att sätta tummen mitt i tillvaron. En utsträckt ropar Tillväxt, tillväxt, en annan har sedan länge växt sig för stor för sin gunghäst men begär fortfarande likt en fyraåring: Se mig. Jag fastnar för ett nästintill sammanväxt Par.

Solveig Strid tillverkar eget papper som hon målar på och arbetar även med papyrus. Om jag tror rätt kombinerar hon teknikerna i Gränsdragning, på snedden, tvärs över ett grönmelerat fält som breder ut sig över hela den skrovliga levande pappersytan, har hon ställt ett vitt staket, hophållet av bruna linjer. Så onödigt, godtyckligt och främmande i naturen, tänker jag om denna människans konstruktion av gränsdragningar mellan mitt och ditt i det lilla och i det stora. En effektiv gestaltning av Strid.

Fragment är det namn Kåge Olsson gett sina bidrag, utöver två skålar. Hans keramik har länge kretsat kring ansikten, gärna anspelat på antikens grundläggande och halvt försvunna gestaltning. Nu är ansiktena – tryckta eller ristade, med glasögon, masker, tomtemössa eller nakna – sammanförda i hopar och tillsammans med växter, bilar och kanske fågelvingar. Leran är brun och i fårorna sparas vit engobe. En påminnelse inte bara om vår egen dödlighet utan om hela kulturers, kanske även människans förgänglighet.

Janne Bergström har släppt nål och tråd och kryddar utställningen med små akvareller och gouacher, merparten Stilleben där kanter och färger i flera lager förnöjer, och där Flicka med termos & aphuvud nästan kan räknas in. Samt några mer eller mindre lokala observationer, Landskap, Vinter i Söderköping och Stadshotellet.

Ett landskap bjuder även Lena Neander på. Bildväven Falkviken gestaltar berg, falkar som flyger och ett fågelbo i tallens topp. Av människans närvaro syns intet.

Ny och ändå inte är Ohla Söderström som visar skärgårdsmotiv i pastellkrita. Bildläraren har lämnat skolan och gått med i BlandArt. Ställt ut har han gjort tidigare, både i Söderköping och i Stockholm.

– Pastellerna är målade på plats, säger han och man får en aning om snabba och kraftiga drag med kritorna en dag när det blåser friska vindar ute i Gryts skärgård.

Svartbådan, Tvesäck och Häradsskär med rött fyrskelett mot blå himmel. Ohla Söderström visar på horisontlinjerna. De är viktiga för norrlänningen som växte upp med skärgårdsfri Östersjöhorisont.

Två smidda ljusstakar växer upp ur grova gatstenar. En rolig hobby, säger han, och berättar om farfar bondens smedja på gården. Snart har han sin egen, eldad med brunkol.

– Det är så basalt. Du har en järnbit och det blir någonting.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Robert Betts

 

  • GALLERI RÅDHUSET Söderköping

  • 15 juni – 18 augusti 2013
    Sommarutställning
    Arr: BlandArt

    • UTSTÄLLARE
      Janne Bergström
      Sigrid Ericson
      Lars Malm
      Lena Neander
      Kåge Olsson
      Margareta Oldfelt
      Björn Römert
      Solveig Strid
      Ohla Söderström
      Anna-Karin Utbult Almkvist

LÄNKAR
BlandArt hemsida

FLER BILDER FRÅN UTSTÄLLNINGEN – KLICKA
[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157634144957060″]

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.