• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Hedvig konserveras med tålamod och lim

Förgyllare. Konservator Heléne Arthursson tar sig an en förgylld detalj som smyckar väggen.
Förgyllare. Konservator Heléne Arthursson tar sig an en förgylld detalj som smyckar kyrkans ena långvägg.

 

”Man får inte många kvadratmeter gratis”

 

Hel och ren utanpå, 2012 års yttre renovering får Hedvigs kyrka att stoltsera i sommarsolen. Byggnadsställningarna har flyttat innanför de bastanta väggarna och breder ut sig som ett helt extra innertak. Stora plastsjok täcker orgel, bänkar och armaturer. Hedvig ska bli som nygammal, igen.

Det är 1890-talets restaurering av 1700-talskyrkan som ska återuppstå i sin forna glans, inte minst arkitekten Agi Lindegrens dekorationer i nybarock.

– Agi Lindegren är borttvättad nästan överallt annars i Sverige. Man har inte varit rädd om 1800-talet utan har velat göra allt så gammalt som möjligt, säger projektledaren Eva Ringborg om 1900-talets kyrkorenoveringar.

Nutida konservatorer ser en kvalitet i att inte vara smakdomare, de bättringar som görs får aldrig ta över upplevelsen av originalet. Annat var det förr och även om 1959 års restaurering, ledd av stadsarkitekten Kurt von Schmalensee, får mer än godkänt av 2013 års arbetslag så pekar Eva Ringborg på de rödtonade pelarna som bär upp orgelläktaren.

– Lingon-och-mjölk. Den färgen finns lite här och där här i Östergötland. Man kan följa äldre tiders restaureringsarkitekter och antikvarier i spåren, se hur de präglat sin tid.

 


Försiktigt. Alf Rundkvist limmar under en flaga som lossnat.

 

Konservatorer ligger inte ner när de lagar tak. Alf Rundkvist har en kudde som stöder nacken där han står med pensel i handen och limmar fast färgflagorna som lossnat från underlaget men ännu hänger kvar i ena änden.

Han penslar limmet försiktigt på den nakna putsen under färgflagan. Sedan trycks den fast med en fuktig wettexduk som på samma gång tar bort överflödigt lim och tvättar rent.

Här uppe helt nära taket ser man hur illa det är ställt med de gamla målningarna, med alla änglar, bibelcitat, band och palmkvistar. Och mittvalvets enfärgat blå himmel, som krävt mer tålamod än allt annat tillsammans.

– Det är viktigt att man inte tänker ”Gud, hela det här taket!” utan fokuserar på en sak i taget, råder Kerstin Wetterström.

 

Första himlen. Byggnadsställningens golv klättrar upp i nivåer för att man ska kunna nå överallt i det välvda innertaket.

 

Taket är nämligen 800 kvadratmeter stort, fördelat på tre långsmala valv bredvid varandra. Sedan starten i februari har koret i kyrkans ena ände och läktaren i den andra änden klarats av. Nu är konservatorerna på god väg med resten.

– Det är inte många kvadratmeter man får gratis, kommenterar Alf Rundkvist.

Efter semestern, då taket beräknas vara avklarat är det väggarnas tur. Redan nu går konservatorn Heléne Arthursson före och tar hand om detaljer som förgyllningar. Målaren Ola Westlund har i uppdrag att ersättningsmåla där så krävs, ta hand om fönstren och kitta. Det enda man inte tycks behöva åtgärda är den stora altartavlan av Pehr Hörberg, men den renoverade Eva Ringborg och Heléne Arthusson redan för några år sedan.

Konservatorerna kommer från Östergötlands museum, som håller i projektet och hyr in extra händer och material, medan pengarna kommer från Norrköpings kyrkliga samfällighet. Som i sin tur får kyrkoantikvarisk ersättning från staten, det täcker 90 procent av kostnaderna.

 


Johannes. Kyrkfönstrets glas lyser när dagsljuset kommer in.

 

– Biskopen kommer till påsk, upplyser Eva Ringborg. Hon kan inte lova att Hedvig står klar och nykonserverad till biskop Martin Modéus intåg, men det är i alla fall något att sträva emot. Utöver tak och väggar byter man golv i kyrkan, ser över tillgängligheten och justerar belysningen i taket.

– Hedvig är ju en stor konsertkyrka. Folk ska kunna se målningarna i taket.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Robert Betts

LÄNKAR
Agi Lindegren wikipedia
Norrköpings kyrkliga samfällighet hemsida
Hedvigs kyrka wikipedia
Östergötlands museum hemsida

FLER BILDER FRÅN RENOVERINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157634178170976″]

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.