• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Statsministern på Arbetets Museum

Fotografen berättar
Framför kameran. Henrik Montgomery har följt statsministern under en lång tid.

 

Fredriks nyfikna överrock

 

Under två års tid tog han varje tillfälle i akt att följa med statsminister Fredrik Reinfeld. Det gav fotografen Henrik Montgomery en unik tillgång till situationer som vanligtvis inte visas för allmänheten.

– Jag var nyfiken på hur statsministerns arbete ser ut utanför de officiella fototillfällena och innanför de dörrar som oftast är stängda för journalister. Hur ser det ut när de stora besluten fattas?

 

Montage
Utställningen Statsministern visas i Laxholmskällaren på Arbetets museum.

 

Bilderna visar arbetsdagar med många framträdanden som föregås av förberedelser och inläsning. Inifrån internationella toppmöten. Under möten med allianskollegor och politiska motståndare. Skratt och återhämtning med nära medarbetare. Eller stillsamma samtal med världens ledare.

­Nu visas Henrik Montgomerys utställning Statsministern i Laxholmskällaren på Arbetets museum i Norrköping.

– Initiativet till projektet och urvalet av bilder är helt och hållet mitt eget, berättar Henrik Montgomery.

Henrik Montgomery arbetar för bildbyrån Scanpix, sedan 2006, och var tidigare knuten till Pressen Bild AB. År 2010 belönades Henrik med utmärkelsen Årets Bild, årets nyhetsbild från utlandet och han kom trea i porträttklassen. I år är han nominerad till Årets Bild för en av sina bilder i Statsministern. Utställningen som omfattar cirka 35 bilder är producerad av Scanpix och har tidigare visats i Stockholm.

Utställningen på Arbetets Museum ingår också i arrangemanget Årets Bild som går av stapeln i Norrköping 17–18 mars.

 

Före brudparet De som bestämmer
Mörby Centrum Miljömötet
Små och stora möten.

 

Årets Bild är Sveriges största och äldsta fototävling för professionella fotografer. Den första tävlingen hölls 1942 då vinnarbilden togs av Herman Ronninger, Svenska Dagbladet. Priser delas i år ut i 13 klasser varav flera nya, bl.a. Årets bildspel. Det mest åtråvärda priset, Årets Bild, väljs bland alla inskickade bidrag. Tävlingen arrangeras av Årets Bild Sverige AB som ägs av Pressfotografernas Klubb Sverige (PFK).

Text och foto: Sven Åke Molund

  • ARBETETS MUSEUM Norrköping

  • 22 februari – 10 april 2011
  • Statsministern
    Fotoutställning av Henrik Montgomery
Tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to Statsministern på Arbetets Museum

  1. Pingback: Årets vinnarbilder på Stadsmuseet – KULTURSIDAN.nu

  2. Pingback: Årets Bild slår rekord | KULTURSIDAN.nu