• KULTUR-ANNONS

 • NYHETER

Årets Bild slår rekord

Förebild
Förebilden.

 

Invasion av fotoutställningar

 

Arrangemanget Årets Bild äger rum torsdag till lördag denna vecka i Norrköping med höjdpunkten på fredag eftermiddag när prisutdelningen sker i Värmekyrkan.

Av de 375 fotografer som lämnat in bidrag är  32 förväntansfulla fotografer  nominerade till prisutdelningen.

Under torsdagen och fredag förmiddag ordnas workshops i ämnen som film och pressfotoöverföring.

 

Vägg5
Klippning Hårslingor Utsmyckad
Bilder från världen.

 

Årets Bild är Sveriges största och äldsta fototävling för professionella fotografer. Den första tävlingen hölls 1942 då vinnarbilden togs av Herman Ronninger, Svenska Dagbladet. Antalet bilder som tävlar är i år rekordstort med 4.633 deltagande bilder bland vilka en nordiskt sammansatt jury har haft att utse pristagare i 14 olika klasser. Det mest åtråvärda priset, Årets Bild, väljs bland alla inskickade bidrag.
Bakom arrangerande Årets Bild Sverige AB står Pressfotografernas Klubb Sverige (PFK), som är en ideell yrkes- och intresseförening för svenska pressfotografer/bildjournalister.

I Norrköping kan man ta en titt på Fotorundan,som är ett stort antal fotoutställningar i anslutning till arrangemanget. Kultursidan.nu har tidigare berättat om utställningen Statsministern på Arbetets Museum och där har också Folkbladet en utställning med ett urval av bilder som tidningens fotografer tagit genom åren. Vi har också nämnt Norrköpings Tidningars utställning Underbart är kort som visas i Knäppingsborgsområdet.

 

Vägg3
Kai Rehn
Palmes vägg. Möte på Fårö. Olof Palme stannade cykeln och lät sig förevigas av Kai Rehn, som visar bilder från sin tid som pressfotograf.

 

En mycket stor utställning visas på Spiralens övre plan där bland annat Dagens Nyheter ställer ut bilder tagna av den stora dagstidningens fotografer. Här visar också Kai Rehn ett 50-tal bilder från sin tid som pressfotograf bland annat för Aftonbladet. Vid mitt besök var Kai Rehn på plats framför sin bild av Olof Palme, semestrande på Fårö.

I Fotorundan ingår 17 olika utställningar i åtta olika lokaler, men öppettider och hur lång tid utställningarna visas varierar. De platser som har utställningar är förutom Spiralen också Kulturkammaren, ABF Bergslagsgården, Arbetets Museum, Knäppingsborg, Fuji Foto Center, Swedbank samt Stadsbiblioteket.

Dessutom färdigställs minst en utställning – Årets bild – som kommer att visas runt om i Sverige. Den utställningen kommer att premiärvisas på Stadsmuseet i Norrköping med vernissage lördag den 19 mars. Bilderna på utställningen är inte kända för varken fotograferna eller för media före vernissagen så det blir en spännande lördag för många.

 

Vägg4
Översikt1
Många bilder på utställningen i Spiralen.

 

I samband med tävlingen produceras en bok som presenterar de vinnande bidragen och ett urval av inskickade bidrag. Boken brukar bli en bästsäljare bland fotointresserade.

Text och foto: Sven Åke Molund

 • ÅRETS BILD Norrköping

 • Fredag 18 mars kl 15.45-17.30
  Prisutdelning
  Värmekyrkan
 • Lördag 19 mars kl 12
  Utställningen Årets bild

  Norrköpings stadsmuseum
 • Övriga utställningsplatser
  ABF Bergslagsgården
  Arbetets Museum
  Fuji Foto Center
  Knäppingsborg
  Kulturkammaren
  Spiralen
  Stadsbiblioteket
  Swedbank
 • Mer om Årets bild

 • Fredriks nyfikna överrock, Kultursidan.nu 25/2 2011
Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Årets Bild slår rekord

 1. Pingback: Årets vinnarbilder på Stadsmuseet | KULTURSIDAN.nu