• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Drömska Tonarvet på väg upp på Bråvalla (recension)

Originalitet. Tonarvet står för ett fräscht musikalternativ i Norrköping och mötte gensvar hos publiken i Hangar 86.

 

”Musiken får mig att tänka på konstverk”

 

Det står två flickor och vaggar lätt till toner som låter drömska. Det finns en air av mystik i luften. Melodierna, som ledsagas av ett komp bestående av keyboard, elgitarr och elektrisk cello är lite hypnotiska, med textrader som upprepas om igen.

Gruppen heter Tonarvet och har sina rötter i Norrköping. Tre tjejer som gärna fyller på sin trio och låter den bli kvartett, eller kanske kvintett när så finns lust eller behov. De tre ordinarie medlemmarna är Kerstin Grentzelius (cello), Ebba Salomonsson (gitarr, sång) och Cerefie Byrge (gitarr, sång).

Idag, på Bråvallafestivalen, har man utökat med klaviatur som får stå för både rytmiska effekter och ackordmattor som binder ihop det hela. Cellons långa och låga svepande toner gör att jag inte känner något direkt behov av en bas. Cellon har ju fördelen att kunna komma ner på ett lågt C och där, och en bit uppåt i skalan, tar den lätt hand om basens jobb.

Den här gruppen är en av några som är på väg upp. När jag ser gruppen på den lilla scenen tänker jag ordet ”estetiskt”. Musiken får mig också att tänka på ett konstverk. Hela scenen är ett sådant. Jag är inte helt säker på varför. Det är något i det visuella som för tankarna dit. Det ger mig också ett intryck av att den här gruppen menar allvar med det de gör. Jag hade lite svårt att uppfatta texternas innehåll. Kanske för att man gärna sjunger på engelska. Personligen tror jag att svenska texter skulle vara ett bra val men visst är engelska praktiskt när man vill nå en större publik.

Jag är säker på att den här gruppen kommer att låta tala om sig i framtiden. Dels för att det verkar finnas gott om speltillfällen för just den här typen av musik. Den är mjuk och lågmäld, för det mesta, och passar därför in i miljöer som inte kan ta emot ”vanliga” band. Man kan växla mellan ”unplugged”, helt akustiskt, till att egentligen spela sina låtar hur starkt som helst. Ett av skälen är ju förstås att man inte använder vanliga trummor.

Jag blev nyfiken på Tonarvet när jag läste beskrivningen inför Bråvallafestivalen och blev inte besviken. Publiken var minst sagt blandad och jag tyckte mig kunna se att det fanns de som redan kände till låtarna och sjöng med. Det ska bli spännande att följa gruppen på resan framåt och uppåt. Tjejerna bjuder på ett fräscht alternativ till den hårdrock som tycks vara det som man spelar mest i Norrköping. Tack för en trevlig konsert i Hangar 86.

Text: Björn Eriksson
Foto: Robert Betts

 

BRÅVALLA Norrköping

27 – 29 juni 2013
Bråvallafestivalen

LÄNKAR
Bråvallafestivalen hemsida
Bråvallafestivalen som ett gigantiskt ufo reportage Kultursidan.nu 28/6 2013
Gogol Bordello satte fart på festen reportage Kultursidan.nu 28/6 2013

TONARVET Drömskt och poppigt Norrköpingsband – Hangar 86 fredag 28 juni kl 17.30

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Drömska Tonarvet på väg upp på Bråvalla (recension)

  1. Pingback: Hatescript ruggigt bra på Bråvalla (recension) - KULTURSIDAN.nu

  2. Pingback: Fotograf söker känsla på Bråvalla - KULTURSIDAN.nu