• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Biskopshistoria i Brasks egen trädgård

Biskopens stav, kräklan, och huvudbonad, mitran, står mitt i köksträdgården.

Trädgårdsutsmyckning utöver det vanliga. Biskopens stav, kräklan, och huvudbonad, mitran, står mitt i köksträdgården.

 

Biskopen stack in sin röda toffel i det mesta

 

Lyft blicken över det faluröda spjälstaketet med de rosa pionerna så ser du något ovanligt under träden. En kryddträdgård toppad med en mitra, en biskops spetsiga huvudbonad med glittrande juveler, några tjärade trätunnor, en svart klädnad och små och stora figurer. Det var då märkligt.

Kommer man utifrån Munkbrogatan får det hela sin förklaring. Huset nummer 6 har en kopparskylt som berättar att huset förknippas med Biskop Brask, medeltidens siste store katolske biskop. En vimpel hänger inbjudande på gaveln. Var så god och stig på.

– Barbro Mellqvist på Medeltidscentrum frågade mig om de fick göra en utställning här, berättar fastighetsägaren Gunilla Zachrisson. Och eftersom biskop Brask högst troligen har ägt fastigheten och jag också fick veta att Bibbi och Lennart Holmquist skulle göra utställningen så sa jag ja.

Britta och Lennart Holmqvist, Söderköpingsbor de också, är välkända teaterscenografer  som med lika delar skicklighet, materialkunskap och fantasi byggt utställningens olika delar på historisk grund.

Äger man ett hus i centrala Söderköping så vet man att det står på historisk jord. För riktigt länge sedan var det som är källarvåning idag övervåning i ett senmedeltida stenhus med fönster. Det ska alltså finnas ytterligare en undervåning, men den är inte utgrävd. Tryckeriet, som man tidigare trott att det varit, måste ha legat någon annanstans i staden.

– Eftersom det var ett så stort och fint stenhus måste det ha använts som bostad, förklarar Barbro Mellqvist och stöder sig på den senaste forskningens resonemang.
IMG_4044

Vad låg på faten på biskopens bord?

Under Braskåret 2013 har man valt att berätta om biskopens liv ur Söderköpings synvinkel. Han hade sitt finger med i det mesta, eller sin röda biskopstoffel, som man hittar lite överallt i utställningsträdgården.

Biskopen höll uppsikt över både kyrkor och kloster, här fanns fransiscanermunkar i staden. Ett minne av klosterlivet är kryddträdgården som trädgårdsmästaren Lena Lyrhag skapat, kringgärdad av flätade kvistar i björk, ek, lönn och lite pil.

– Jag har suttit med växtlistor, berättar Lena Lyrhag som både planerat Brasks favoritkryddor och munkarnas medicinalväxter tillsammans med rovor och vitkål.

Även utanför Linköpings stift var biskopen en mäktig man. Han satt med i rikets råd och gick en balansgång mellan de som stred om makten över Sverige i den tid då drottning Margaretas union fallit sönder.

Ett steg på vägen mot upplösning var Stockholms blodbad. Ett annat den gången då 900 legosoldater seglade in i Söderköpings hamn.

”Vad kostar det att mörda en präst?” står det att läsa invid en blodstänkt prästkappa. Mördaren, som hade skjutit en präst på S:t Laurentii kyrkogård, dömdes att böta med dyrbart tyg till biskopen själv. För biskopen var domare i mål som rörde kyrkans sfär.

– Han dömde ofta till sin egen eller biskopsämbetets förmån, noterar Barbro Mellqvist.

Utställningen välkomnar besökare hela sommaren fram till 11 augusti. När den plockas ner försvinner inte allt.

– Det jag gillar mest är odlingen och den får jag behålla, säger Gunilla Zachrisson glatt.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Sven Mårdh

 

BRASKENS HUS Munkbrogatan 6, Söderköping

25 juni – 11 augusti 2013, öppet kl 11-19
Hos Brask i Söderköping
Utställning
Prod: Medeltidscentrum, Söderköpings kommun
Britta och Lennart Holmquist (scenografi)
Lena Lyrhag (plantering)

PROGRAM
Onsdagar kl 18.30
3/7 Jungfru Maria, kärleken och döden – Marie Länne Persson, sång, gitarr och harpa.
10/7 Till bords med borgare, bönder & Brask – matarkeolog Daniel Serra. Smakprov till publiken.
17/7 89 avhuggna huvuden – om Stockholms blodbad – Tina Rodhe, Stockholms Medeltidsmuseum
24/7 Ensemble Prima Virga framför musik från 1400- och 1500-talen.
31/7 BRASK – avgörande dagar i biskopens liv. Teater med Willy Boholm.
Obs! i S:t Laurentii kyrka. Därefter visning av utställningen.
Fri entré utom 10/7 – 60 kr

 

LÄNKAR
Braskåret 2013 hemsida
Omväxlande om Biskop Brask och hans tid bokrecension Kultursidan.nu 24/6 2013
När biskop Brask blir avklädd sin makt teaterrecension av BRASK – avgörande dagar i biskopens liv Kultursidan.nu 4/5 2013

FLER BILDER FRÅN UTSTÄLLNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157634442058369″]

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.