• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Olivia Twist gestaltar sociala skiktningar (recension)

IMG_4577

Folkmyller på Londons gator. Nathalie Andersson i rutig klänning och grönt förkläde gestaltar Olivia Twist.

 

Brownlows finkvarter och Fagins smutsiga rum

 

Kvällen verkar lovande för teater utomhus. Himlen är blå bakom molntussarna och än är det behagligt i luften. Människor flanerar i Knäppingborgskvarteren och på en av innergårdarna, den bortanför Mimmis Visthus servering, ligger Revolverteaterns spelplats. Gradänger står uppställda med sköna stolar och bra sikt ut över scenen.

En skurgumma påminner oss om att stänga av telefonerna och sedan börjar det.

Det blir liv och rörelse när vi förflyttas till en gata i London. Här säljs det röda äpplen och utanför boklådan står herr Brownlow och bläddrar i böcker. En liten flicka tar ton och sjunger en finstämd sång om kärlek och allt stannar upp. Applåder och sedan tumult – ta fast tjuven! Brownlow har blivit bestulen. Rackarpojkarna försvinner bort.

Den lilla flickan tas om hand av Brownlow och hans rediga hushållerska fru Bedwin, utmärkt spelad av Anastasia Andersson. Brownlow vill veta mer om flickan och tar hjälp av Harry Maylie. Christian Svensson gör ett valpigt porträtt av en ung man som tar gåtan Olivia Twist på största allvar. Som alltid i Dickens värld dukas upp en intrig späckad av namn och krumbuktiga händelser.

Långt borta från de fina kvarteren har Fagin sitt krypin där han inhyser en samling klåfingriga pojkar. I utbyte mot mat och husrum förser barnen Fagin med allehanda stöldgods från stadens förnäma. John Hedman gör sin Fagin med ett ondskefullt flin – en dubbelnatur som lyckas snärja små barn med vänliga ord om mat och trygghet för att sedan hårt straffa den som kommer tomhänt hem efter en dag på stadens gator.

Ännu otäckare verkar Bill Sikes vara. Kanske är det emaljögat som gör det. Eller rösten – Per Andersson är inte nådig när han tar i. Inte är Bill så snäll mot sin flickvän Nancy heller. Men hon verkar van. Hon har ingått i Fagins stall sedan barnsben. Matilda Sahles sorgsna ansikte rymmer mer än vid första anblick. Nancy har en inneboende styrka och känsla för vad som är rätt och riktigt ska det visa sig.

Med Olivia som länk närmar sig Brownlows värld snart Fagins. Olivia, i Nathalie Anderssons skepnad, är omedveten om sin stora betydelse i dramat. Allt hon önskar är ett hem och någon som älskar henne.

 

IMG_4737

Rask entré. Brownlow och mrs Maylie spelas av Robert Lindblad och Anastasia Andersson.

Flera aktörer gör både två och tre roller. De fjorton skådespelarna på scen räcker därför till ett myller av personligheter. Komiken finns på flera ställen i pjäsen, några figurer är snubblande nära buskis. Linnéa Swärd däremot lyckas hålla balansen både i rollen som griniga fru Grinwig och Fagins medhjälpare Barney som tar andan av oss med sina fartiga entréer.

Regissörerna Mathilda Rasmussen och Viktor Hedman har sprängt in några sångnummer i texten. Utan att bli till musikal tillför sångerna känsla och fördjupning av karaktärerna. Nämnas bör Robert Lindblad, som låter Brownlow sjunga ut om sin ungdoms kärlek, och rackarpojkarna, eller är det rackarflickorna, Långfinger och Charley som både dansar och sjunger förtjänstfullt.

Det hade varit läckert om skådespelarna kunnat agera direkt framför husfasaderna, men med entréer och sortier genom dörrar är det inte möjligt. Nu är istället scenografin uppbyggd framför huslängorna. Sida vid sida står Brownlows finkvarter med Fagins smutsiga rum.

Premiärkvällen naggas lite i kanten av ett begynnande regn som övergår till ösregn. Men tråkigast är nog att aktörerna den sista kvarten får tampas med hög musik från ett liveframträdande i en annan del av Knäppingsborg. Lite av stämningen försvinner men varken regn eller störande musik förtar lyckokänslan i finalnumret. Och lite regn hör ju London till!

Text: Felicia Eriksson
Foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

KNÄPPINGSBORG Norrköping

2 – 21 juli 2013
Premiär tisdag 2 juli kl 19
spelas därefter torsdag-fredag kl 19, lördag-söndag kl 17
Olivia Twist
Fritt efter Charles Dickens roman

Regi: Mathilda Rasmussen och Viktor Hedman
Kostym: Kerstin Hedman
Musik: Mikael Qvist
Ljud och teknik: Rikard Norén
Prod: Revolverteatern
Entré: 150 kr, köps på Antikvariatet

MEDVERKANDE
Olivia Twist: Nathalie Andersson
Brownlow: Robert Lindblad
Fru Bedwin & Fru Maylie: Anastasia Andersson
Harry Maylie: Christian Svensson
Rose Fleming & Fru Bumble & Betsy: Erika Ehnebom
Doktor Sime & Giles & Kaggs: Markus Lundahl
Fru Grinwig & Barney: Linnéa Swärd
Fagin: John Hedman
Bill Sikes: Per Andersson
Nancy: Matilda Sahle
Långfinger: Miriam Röstlinger Goldkuhl
Charley Bates: Rebecka Wahlström
Tom: Jesper Adolfsson
Monks & Herr Bumble: Pontus Eriksson

 

LÄNKAR
Olivia Twist evenemang
Revolverteatern repeterar Olivia Twist reportage Kultursidan.nu 27/6 2013

FLER BILDER FRÅN FÖRESTÄLLNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157634465490298″]

 

Tagged , . Bookmark the permalink.