• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Harald Nyman på Galleri Sander

Koltrastkvällar II + HN
Insyn och utblick. Målningen heter Koltrastkvällar II, konstnären är Harald Nyman.


Harald Nyman på Galleri Sander. Film 1:48 min.

 

Mixade motiv

 

Ateljéinteriörerna ser inspirerande ut, med målningar på stafflier och kanske en klassisk vas. Inget skräp. Men så olika, från en bild till en annan.

Troligen ser Harald Nymans ateljé helt annorlunda ut i verkligheten, och fullproppad med råmaterial: tavlor som aldrig sålts, gamla tidningar, omslagswell och papp. För ibland går det fort, fort när konstnären skapar sina verk. Han tar vad han hittar, limmar fast och målar över.

– Hellre nåt man hittar i soporna än nåt man går ut och köper, förklarar Harald Nyman. När man är inspirerad och jobbar så tar man första bästa grej. Det kan gå väldigt snabbt ibland. Fast det kan hända att jag sitter och filar på detaljer länge, i dagar, veckor.

 

I ateljén II
I en målares rum + Förmiddag, Böda Böda, detalj
Siesta II
I ateljén II. I en målares rum + Förmiddag, Böda. Böda, detalj. Siesta II.

 

Just nu visar han dussinet verk i blandteknik på Galleri Sander. Målningarna är fulla av detaljer, som kan ta lång tid att utforska. Det är inte ovanligt att han startar i en målning av äldre datum som sätts in i ett nytt sammanhang. Ett landskap från en tidigare, naturalistisk period, ramas in av ett fönster och ses som ett ”ute” inifrån rummet i det nygamla verket.

Den som tror sig känna igen rummet, platsen, staden, far dock vilse, Harald Nyman är inte intresserad av rena avbildningar. Däremot menar konstnären att motiven är en förevändning för att arbeta med komponerandet, som han talar om i musikaliska termer, bildrytm och färgklang.

 

Kvar i stan I
Kvar i stan I.

 

Flera av hans senare verk är smalhöga, med bilder travade över varandra. Inspirationen kommer från japansk-kinesisk konst, utan centralperspektiv.

Text, film och foto: Ann-Charlotte Sandelin

  • GALLERI SANDER, Norrköping

  • 26 februari – 12 mars 2011
    Målningar
    Harald Nyman
Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.