• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Novahuset gästade Spotlight

Både killar och tjejer utsätts för sexuellt våld

 

Det var runt 27 personer som var samlade i Arbetets museum i Norrköping till tisdagens cafékväll anordnad av Spotlight. Paulina Bengtsson och Erika Hultberg från Novahuset var inbjudna för att hålla en föreläsning fokuserad på traffickingen i Sverige. Föreläsningen inleddes genom att publiken fick information om hur Novahuset arbetar och vad de erbjuder för stöd till personer som har blivit utsatta för sexuellt våld.

Föreläsarna berättade att de som arbetar på Novahuset inte är utbildade psykologer och Novahuset, som bildades i oktober 2008 och finns ibland annat i Linköping, är en ideell förening som riktar sig mot både killar och tjejer från tonåren och uppåt som behöver stöd.

De ställde sig frågan varför det ska enbart vara hjälp till tjejer då det säkerligen finns minst lika många killar som drabbas, fast det inte märks lika tydligt. Skillnaden kan vara att killar inte söker hjälp i lika stor utsträckning som tjejer. Vissa av dem som kommer förbi är enbart i behov av att prata vid enstaka tillfällen, medan andra behöver en djupare och bredare hjälp.

På Novahuset skriver de inte journaler över det som personerna pratar om och personalen har tystnadsplikt, vilket menas på att det som sägs där stannar där och att ingen utomstående ska få reda på känslig information.

För att sprida kunskap om trafficking i Sverige och det sexuella våldet anordnar Novahuset olika föreläsningar och seminarier men även studiebesök på skolor.

Under föreläsningens gång fanns det ett stort intresse från publikens håll angående detta ämne. Efter att ha berättat generellt om Novahuset så gick en av föreläsarna vidare med att berätta om sin egen bakgrund och vad som fick henne att vilja hjälpa andra utsatta personer inom detta område. Som avslutning på föreläsningen var det en frågestund där gästerna fick möjlighet att ställa frågor till föreläsarna.

Johan Fleetwood

Arbetets museum

1 mars 2011
Novahuset
Arr: Spotlight

Tagged . Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.