• KULTUR-ANNONS

 • NYHETER

Tromäki Dance Company på Kulturkammaren

Dolt 1
DOLT. Svartklädda. På vakt.

 

Djuret bor dolt i människan

 

Styrka och vaksamhet. I människans fördolda bor djuret. I lördags framlockat av Tromäki Dance Company, som kombinerade workshop med De Geergymnasiets danselever tidigare i förra veckan med föreställningar på Kulturkammaren.

Tromäki är ett nytt nordiskt danskompani som bestämt sig för att sätta Östergötland fastare på danskartan, främst genom Anna Trobäck från Linköping, den ena av kompaniets ledarduo. Två av dansarna har dessutom rötterna i Norrköping, Elin Hallgren och Clara Bankefors.

 

Dolt 9
Dolt 4
Dolt 3
Dolt.

 

Koreografin Dolt från 2009 inledde den knappt timslånga föreställningen. Kollektiva rörelsemönster med variationer, ger en stark förnimmelse av flockdjur. Men att gissa vilket är lönlöst. Dansarnas rörelser är så egenartade (i magläge fästs hand på lårets baksida, följt av huvudresning) att min fantasi inte får någon fästpunkt. Det närmast jag kommer är surikater, då det sägs att någon alltid står på vakt. Det är bara att sluta tänka och ge sig hän.

Dolt startar och slutar i mörker, trampande steg. När ljuset går upp, ett golvnära flodljus från båda sidor,  blir golvet den utgångspunkt som flockens medlemmar relaterar till. Spännande är det att se det kollektiva spelet överföras på kroppsnivå, där lemmar, huvuden, magar och rygg blir styrkemässigt jämbördiga.

Den suggestiva musiken bygger upp en rytm som flocken följer i vaksam och lekfull närvaro. Förflyttningar, putsningar, rangstrider men utan någon klimax. Som en dag i surikatfamiljen.

 

Havssalt 2
Havssalt 1
Havssalt 2
Havssalt.

 

Det är svårt att matcha Dolts imponerande uppvisning med Havssalt som startar med mjuka stillsamma rörelser, som om dansarna vore sjögräs i stilla vatten. Allteftersom får stycket fart och lämnar lugnvattnet.

Havssalt använder sig också av kollektiva kvaliteteter men bryter oftast ner gruppen i mindre konstellationer, som går i och ur varandra. Vattenvarelserna, jag blir alltmer övertygad om att föreställningen utspelas på mikroskopnivå, tar sig fram med enarmspropellrar. De svajar, hoppar och rullar. Dansarna är mer jämsides varandra än interagerar. Också här byggs en suggestiv stämning av det lågt satta ljuset och musiken, nu mer flödande än rytmisk.

Den samtida dansen är mogen och oförutsägbar. Att fler inte vet att det här är något av det läckraste man kan se, är bara att beklaga. Jag hoppas att kvällsföreställningen var fullsatt.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

Texten publicerades i Norrköpings Tidningar 8 mars 2011

 • KULTURKAMMAREN Norrköping

 • 5 mars 2011
  Tromäki Dance Company
 • Dolt
  Koreografi: Anna Trobäck och Elin Lysholm
  Musik: Murcof
  Ljus: Kristoffer Magnusson
 • Havssalt
  Koreografi: Anna Trobäck, Silja Koivumäki och dansarna
  Musik: Trentemøller
  Ljus: Kristoffer Magnusson
 • Dansare: Clara Bankefors, Hilde Bjørnebøle, Elin Hallgren, Emma Hedlund, Silja Koivumäki, Serena Mon De Vienne och Anna Trobäck.
Tagged . Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.