• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

En guidad tur i dansens tecken

En dag i snusfabriken. Den guidade turen i dansens tecken startar på trappan på Marknadstorget i Knäppingsborg, en gång Swartzarnas högborg.

 

Snus, romantik och dansens trådar

 

För många är det en dröm att få arbeta som dansare, för några är drömjobbet verklighet i sommar. På lördag har de premiär för En guidad tur i dansens tecken, omkring dussinet dansare genomför en guidad vandring med uppehåll för dans genom staden.

– Vi hade idén om att ha med guidning redan för mer än ett år sedan. Och så ville vi samarbeta. När Drömsommarjobbet kom till föll allt på plats.

Anna Trobäck från Tromäki Dance Company och Jessica Rezko från Impro.nu har just testat första utomhusrepetitionen på plats med de unga dansarna i En guidad tur i dansens tecken. Allt sitter där det ska, nu har de en dag kvar för att putsa på allas insatser för att ge en lysande dansupplevelse för publiken på lördag. Och en guidad tur.

Dansarna börjar sittande på Marknadstorgets trappa. Monotona rörelser med föremål i händerna som skrapas och dunkas, de ljudsätter sig själva. De fortsätter med alltmer intrikata vandringsmönster på torget, med rörelsekvaliteter som påminner om varandra men aldrig blir kopieringar.

– Sommarjobbarna har varit delaktiga i processen, de har fått uppgifter som att ta fram ljud och rörelser, som vi har byggt in i dansen, säger Anna Trobäck.
Elsy Sundström guidar genom Industrilandskapet.
Elsy Sundström kan sitt Norrköping som ett rinnande vatten.

 

Det Elsy Sundström inte kan om Norrköping är inte värt att veta. Den erfarna oguiden kommer att berätta om hållplatserna på vägen. Från Marknadstorget i Knäppingsborg ska hon leda publiken genom kvarterets slingrande gränder och Swartzens valv över Gamlebro och uppför Västgötabacken.

– Jag kommer att berätta skrönan om vikingahövdingen Knäpp som hade sin borg uppe på klippan. Och så pratar jag lätt om Swartzarna med snuset och textilen. Kvarteret Knäppingsborg stod sedan tömt och underhållet var eftersatt innan Ståhls tog över och vände det hela, säger Elsy Sundström och tänker att det tar väl två eller tre minuter innan dansen får ta över.

Drömsommarjobbarna är mellan 16 och 18 år, de kommer från Norrköping, Linköping och Boxholm. Efter en första vecka med grundläggande träning har de under vecka två arbetat intensivt med att ta fram koreografier till den guidade turen. Deras bakgrund inom dansen skiftar, några går på dansgymnasium, andra lägger fritiden på dans. Någon är med i streetdansgruppen Vibe. Det ger också bidrag till mötet inom det som kallas fri dans.

– Det är inspirerande, de är nyfikna på ett annat sätt än professionella dansare. Samtidigt måste vi förtydliga som vi annars inte behöver göra när vi arbetar i Tromäki, säger Anna Trobäck.

–Elsy berättade för oss om platserna och vi har tagit ut delar av informationen och gått vidare, tolkat från plats till plats. Dessutom har vi jobbat med platsens utformning, som vi lusthuset vid Spejermans holme, där har vi arbetat med mellanrum, förklarar Anna Trobäck.
Pas de deux i ljusschaktet.
Plats för ett pas de deux (steg för två), här inne i en ljusgård i Knäppingsborg.

 

Några romantiska pas de deux senare (dansens uttryck för duetter) i smäckra utrymmen med ljus som speglas och silas, kommer vi till Spejermans holme. Under den raska promenaden utmed Strömmen passar Elsy på ett peka ut Stordammen som ligger i lugnvatten. Den tunna vattenslöjan som rasar över kanten och försvinner förbyts till vattendis som lyfter och glänser.

Vi samlas på gruset, måste trängas lite för att se två gestalter på schweizeriets smala veranda, älskligt, behagfullt, djärvt uppåt väggarna.

Utanför konstverket Vävd ström i den gamla kraftstationen bakom Cnema är det projektledarnas tur att gå in i den guidade turen. Med garn som släpps ut och fästs tvärs över valvet tråder de en improviserad dans som binder ihop allt: staden, textilen, de unga dansarnas vandringar på Marknadstorget. Gammalt och nytt frigörs och skapas om till ljudet av Vävd ström.

Lördag blir en dag för dans. Om en vecka är det Linköpings tur med nya platser, nya danser.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

 

INDUSTRILANDSKAPET Norrköping

Lördag 3 augusti 2013 kl 11, 14 och kl 16
En guidad tur i dansens tecken

Start från Marknadstorget i Knäppingsborg
Guide: Elsy Sundström
Dansare: från Tromäki, Impro.nu och Ett drömsommarjobb i Dans
Pris: (bokad/obokad), 60/80 kr, vuxen, 40/50 kr, 7-18 år
Boka: tickets@tromakidance.com eller tel: 0703 – 828815
Arr: Tromäki Dance Company och Impro.nu med stöd av Norrköpings, Linköpings och Boxholms kommuner, Östsam samt Folkuniversitetet

 

LÄNKAR
Impro.nu hemsida
Tromäki Dance Company hemsida

FLER BILDER FRÅN REPETITIONEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157634885507235″]

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.