• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Husbypubliken får smaka Wastessons nya

Smedens dotter hade urpremiär i Eskilstuna 2010.

 

Från Sofias sång till En sång om oss

 

Flitige kompositören Bosse Wastesson har inte en ny musikal på gång, han har två. Nästa höst, tidigast, har han premiär på musikalen Gösta Berlings saga, som förstås bygger på Selma Lagerlöfs roman om prästen, den stilige men försupne, som äntligen stod i predikstolen.

Ännu en präst figurerar i Tänk om jag gifter mig med prästen, också den bygger på en roman, där uppsättningsplanerna inte är lika långt gångna.

Lördag 10 augusti bjuder han och en lång rad sångare på konsert på hemmaplan, närmare bestämt i Husby säteris slottsträdgård. Musikalpotpurriet inleds med en handfull utvalda sånger ur vardera Bröderna Lejonhjärta, Gerda och Smedens dotter. Bröderna Lejonhjärta, som naturligtvis bygger på Astrid Lindgrens berättelse, hade premiär på Göteborgsoperan 2008, här bjuds bland annat på Kaffesången med dramapedagogen och clownen Sanna Franzén.

Sångsagan Gerda hade premiär i S:t Anna kyrka redan för 15 år sedan, men nog ska Ellen Jonsson och Peter Malmberg lyckas beröra publiken med duetten Rörs jag av kärleken. Texten till den och övrigt i Gerda har Gudrid Hansen skrivit.

Lisa Tilling och Olle Hilleberg sjunger Strömsholmens dröm ur Smedens dotter, som hade premiär i Eskilstuna 2010. Då var det Marianne Bokblad som stod för författandet.

Efter paus förvandlas publiken till provpublik. För då bjuds fyra sånger ur Tänk om jag gifter mig med prästen och lika många ur Gösta Berlings saga.

Tänk om jag gifter mig med prästen var en uppmärksammad film om hur nya tider bryter in när den nya lärarinnan möter bygdens präst och de blir ett par. Men människorna i bygden har en mörkare moralsyn där lärarinnor inte ska ha romanser. Filmen spelades in 1941 och bygger på Norrköpingslärarinnan Ester Lindins roman med samma namn, som kom ut 1940. Möt mig sjunger Mia Johnson medan Ellen Jonsson och Åke Sandén tillsammans sjunger Alberts sång. Bosse Wastesson står för musiken och Ture Rangström för texterna.

Gösta Berlings saga, som presenteras sist i programmet, är också ett verk av Wastesson och Rangström. Här är musikalplanerna långt gångna, det finns en regissör, Hans Marklund, och det finns en producent, Blixten & Co, men premiärdatum är inte spikat – tidigast hösten 2014, låter man meddela. Men redan nu kan vi höra Himlens alla stjärnor med Peter Malmberg och Ellen Jonsson.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Yvonne Bäckstedt

 

 

HUSBY SÄTERI Söderköping

Lördag 10 augusti 2013 kl 15
Musikalpotpurri av Bosse Wastesson
Konsert i Slottsträdgården

Arr: Husby säteri och Bosse Wastesson

MEDVERKANDE
Lisa Tilling
Mia Johnson
Ellen Jonsson
Åke Sandén
Olle Hilleberg
Peter Malmberg
Sanna Franzén
Dieter Wasteman

 

LÄNKAR
Husby säteri hemsida

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.