• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Blauba Shär dans Evrívär

Varsomhelst och överallt. Dansen Evrívär har skapats för att kunna genomföras i skilda miljöer. Här är det Hrafnhildur Einarsdóttir och Tea Harryson som agerar.

 

”Dansen ska vara tillgänglig för alla”

 

Shär. Múv. Everívär. De fyndiga orden med engelsk klang och nordisk/isländsk stavning är valda med omsorg. Shär är ett flerårigt dansprojekt men också namnet på en dans, som ”alla” kan dela. Múv står för rörelse och Múví är en film om rörelse. Dansen Everívär – ja den kan ju utföras lite överallt, i Hageby och vid Konstmuseet eller varför inte under kupolen nära Ica Spiralen, eller i Trondheim eller på Island.

Faktum är att starten på det som är Evrívär började i Italien i februari, i konstens huvudstad Florens. Dansgrupperna Blauba, från Norrköping-Uppsala, Raven från Island och Svikor från Norge genomförde en workshop tillsammans för att ta fram råmaterialet till Evrívär. Nu har de träffats igen under några sommarveckor och gjort klart koreografin. Musiken har skapats av Blaubas Jens Ekbom och italienska kompositören Simone Tecla.
Evrívär-repetition med Tea Harryson och Hrafnhildur Einarsdóttir.
Evrívär-repetition med Tea Harryson och Hrafnhildur Einarsdóttir.

 

– Det är ett ljust, roligt och energiskt stycke, säger Hrafnhildur Einarsdóttir från Raven, det isländska danskompaniet. Det innehåller anspelningar på sådant folk gör i vardagen och knyter an till Norrköping som gammal fabriksstad, med maskiner.

Ljust, roligt och energiskt är något som brukar känneteckna Blaubas produktioner, som Resan för några år sedan. Raven, som ofta samarbetar med andra dansgrupper, tänker ofta platsspecifikt. Och det är något man måste göra med Evrívär. Som alltså ska framföras både inne i Mirum, ute i Vasaparken och på torg.

– Vad kan vi göra för rörelser på sten eller på gräs, exemplifierar Hrafnhildur Einarsdóttir.
– Och med skor på, kompletterar Tea Harryson från Blauba.
Den tredje dansare som är med i Evrivär här i Norrköping är Anna Axiotis, som är medlem i både Raven och Blauba.

Evrívär ingår i Shär, ett projekt som löper över flera år, dansglädjen ska alltså delas med andra. Till att börja med har Evrívär-gänget hållit De Geergymnasiets danssal öppen för andra avancerade och professionella dansare, som bjudits in att delta i dansklasserna, de viktiga uppmjukningsövningarna.

– Sånt finns i Stockholm, dansklasser dit alla får gå. Vi tyckte att det borde finnas i Norrköping också, säger Tea Harrysson. Vi måste ju ändå träna innan vi arbetar och det är roligare att vara fler.
Shär-träning i Vasaparken
Shär-träning i Vasaparken.

 

För mindre avancerade dansare, från 10 år och uppåt utan gräns har man skapat Shär-dansen som kommer att framföras tillsammans med Evrívär. Ungefär som en flashmob, alltså en dans som tycks växa fram ur intet. Härom veckan hölls en träning i Vasaparken, fler tillfällen att träna Shär-dansen blir nu i dagarna.

– Det är en enkel kombination för alla åldrar och alla nivåer. Huvudsaken med den är att ha kul, beskriver Hrafnhildur Einarsdóttir. Den är gjord för att delas, helt enkelt.

Ytterligare ett projekt ingår, tillsammans med italienska filmgruppen Babele filmica vill man skapa dansfilmen Múví. Danssugna i åldrarna 10 till 20 år bjuds att delta i en workshop veckan 5 – 8 augusti i Harlekinen på Konstmuseet.

Dansen finns ännu inte utan ska skapas för filmen tillsammans med deltagarna. Filmaren Carlo Cupaiolo har som mål att skapa en film som är som dansen själv.

– Film är konsten att fånga rörelse. Dansfilm skiljer sig från spelfilm, den saknar handling och språk. Dans ger ett visuellt intryck av ljus, rörelse och känslor.

Allt detta ska Múvi uttrycka.

Senare flyttar Shär-projektet med Shär-dans och Evrivär till Norge och sedan vidare till Island. Kanske det blir fler Múví-filmer också.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Carlo Cupaiolo och Ann-Charlotte Sandelin
PROGRAM för Shär-projektet i Norrköping efter bilderna

 

LÄNKAR
Blauba hemsida

FLER BILDER FRÅN SHÄR-PROJEKTET – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157634879717312″]

SHÄR-PROJEKTET Norrköping

Sommaren 2013
Arr: Blauba, Raven, Svikor och Babele filmica med stöd av Norrköpings kommun, Östsam, Studiefrämjandet och Kulturkontakt Nord, m fl

EVRÍVÄR dansföreställning (med SHÄR-DANS)
3 augusti
kl 13
 Mirum Galleria, Hageby
kl 15 Lidaleden 15, Hageby

9 augusti
kl 13
 Under Kupolen, St Persgatan 108, mittemot ICA
kl 17 Vasaparken
10 augusti
kl 14
 Framför Norrköpings konstmuseum, Kristinaplatsen
kl 17 Under Kupolen, St Persgatan 108, mittemot ICA

SHÄR-DANS
Träningspass för intresserade

24/7
17.30-18.30  De Geers dansstudio intill Louis De Geer
1 – 2/8
16.00-17.30 Hageby Fritidsgård
9/8
10.30-11.30 Harlekinen Norrköpings konstmuseum

MÚV WORKSHOP för dansfilmen MÚVÍ
5 – 8 augusti kl 10-13
Harlekinen, Norrköpings konstmuseum

för dansare mellan 10 och 20 år
Föranmälan krävs till shar@blauba.com

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Blauba Shär dans Evrívär

  1. Pingback: Evrívär på hembesök både där och här (recension) - KULTURSIDAN.nu