• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Evrívär på hembesök både där och här (recension)

Kollision. När dans tar plats i ett köpcentrum kan det uppfattas som intrång i en annan värld.

 

Olika dans i köpcentrum och på gräsplan

 

Tre dansare, klädda i zebrarandiga trikåer gör intrång i Mirum galleria. För även om gallerians ledning är med på noterna har de svårt att fånga den oinsatta publik som inte förväntat sig den, inte önskat den. Bortsett från en grupp insatta tar merparten liten eller ingen notis om dem, vilket kanske motverkar gallerians syfte – att underhålla besökarna med det annorlunda, dela med sig av ett stycke kultur. Shär, kort och gott, som det kan stavas på ”svengelska”. Helt förgäves är det ändå inte, en man stannar till en lång stund vid sidan av dansarna. En kvinna i en kö vänder sig om och ser.

Dansen heter Evrívär, uttyds ”överallt”, och är skapad för att kunna dansas i olika miljöer. Här i palatset av glänsande stål och skimrande glas, två timmar senare utomhus på en gräsmatta ett stenkast bort. Då samlas publiken, bostadsområdets yngsta barn som lämnar sandlåda och cyklar och sätter sig högst upp på gårdens pulkabacke. Jag tycker det är spännande att se den i olika miljöer.

Inledningens språngmarsch med höjda armbågar och knutna nävar blir ett högst levande energitillskott i den till synes sterila miljön där människor oftast passerar på väg mot egna mål. Ute i det fria däremot är de tre dansarna på gräset lekfullt självklara. Koreografin är gjord för att kunna ses från alla håll och dansarna byter position med varandra, någon tappar balansen, de dansar-pausar-och-rör-sig-igen.
Utsläppta dansare.
Samordnade rörelser med variationer ger ett visuellt intressant intryck.

 

Musikens melodiska rock med vassa synthtrummor byter tempo. Dansarna börjar mäta i rummet, tecknar avgränsningar och tätnar, använder varandras kroppar som material i maskinbyggen. I gallerian samverkar de med de stora reklamporträtten, på gräsmattan blir de däremot märkligt tätt ihopsamlade..

Maskinerna börjar producera, okänt vad, men något rullas fram, svischas åt sidan, tas emot och förflyttas. Ljudet svischar, gnisslar, ångmaskiner pustar, dieselmotorer brummar.

Successivt växer maskinerna, tar upp en allt större yta (nästan svåröverblickbar i palatset, naturlig ute i det fria). Fabrikstillverkning blir till processindustri. Då händer det oerhörda – att en man stegar rakt igenom dansarnas sfär. Trots att hans gestalt markerar att han till synes varken ser, hör eller uppfattar dem blir han en del av föreställningen. Jag tolkar det som ett svar – har de gjort intrång i hans värld, gör han intrång i deras. På något sätt har han rätt. Dansarna genomför sin dans till synes utan att ta in miljön, se sin publik, det som teatern kallar den fjärde väggen.

Till slut stegras maskinvärdens tempo till meningslös hastighet innan den kollapsar, del för del. Ur den stillastående förödelsen spirar nytt liv. En röst sjunger, fingertoppar slår på congas, gitarrens strängar slås an med fingrar som glider utmed strängarna för att finna nya ackord.
Sevärt från alla håll.
Genom vridningarna framstår det tydligt att dansen skapats
för att kunna ses från alla håll.

 

Shär-projektet är ett nordiskt samarbete mellan svenska dansgruppen Blauba, isländska Raven och norska Svikor. Koreografin har de skapat tillsammans och avser att turnera mellan länderna med den. I föreställningen ingår också en avslutande del då man dansar med de som vill, en särskild Shär-dans som kan tränas i förväg. I Mirum blir det inte av men i Hageby kliver en kille ut på gräsmattan. Dansglädjen delas.

På fredag och lördag är det dags för Evrívär och Shär-dans i centrala Norrköping. Se bildserien längst ned.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

SHÄR-PROJEKTET Norrköping

Sommaren 2013
Evrívär dansföreställning
Musik: Jens Ekbom och Simone Tecla
Dansare: Anna Axiotis, Hrafnhildur Einarsdóttir och Tea Harryson

lördag 3 augusti
kl 13
 Mirum Galleria, Hageby
kl 15 Lidaleden 15, Hageby

fredag 9 augusti
kl 13
 Under Kupolen, St Persgatan 108, mittemot ICA
kl 17 Vasaparken

lördag 10 augusti
kl 14
 Framför Norrköpings konstmuseum, Kristinaplatsen
kl 17 Under Kupolen, St Persgatan 108, mittemot ICA

Arr: Blauba, Raven, Svikor och Babele filmica med stöd av Norrköpings kommun, Östsam, Studiefrämjandet och Kulturkontakt Nord, m fl

 

LÄNKAR
Blauba hemsida
Blauba Shär dans Evrívär reportage Kultursidan.nu 31/7 2013

FLER BILDER FRÅN FÖRESTÄLLNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157634974112086″]

BILDER FRÅN FÖRESTÄLLNINGARNA 9 och 10 AUGUSTI

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157635022763285″]

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Evrívär på hembesök både där och här (recension)

  1. Pingback: Teatersommaren 2013 i Östergötland - KULTURSIDAN.nu