• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Två tjuvar och ett par roar utan paus (recension)

Smygvägar. Nisse gör hembesök hos Mona och Karl.

 

Ny stjärna på humorhimlen

 

Två tjuvar och ett par är strålande rolig fars i det mindre formatet – en akt – som alltså roar utan uppehåll. Fars, då handlar det om spring i (garderobs-)dörrar, förväxlingar – ”Älskling! När började vår staty i vardagsrummet röka cigarr?” – korkskallar och hämmade relationer.

All teater sätter fingret på människans förväntningar kontra hennes tillkortakommanden. Komisk teater sticker en vass nagel i dem medan farsen vrider om ett varv och i bästa fall två eller rentav tre. Ett vitsigt manus är aldrig fel, men utspel och tajming är avgörande.

Teater Rabalder är en ny stjärna på humorhimlen, sprungen som från ingenstans. Naturligtvis en lögn, teatergruppens innersta kärna har sitt ursprung i Tranås och har nu landat på Marieborgs folkhögskola i Norrköping. Där har fler personer knutits till gruppen.

På plats på innertorget i Knäppingsborg finns ytterligare två skådespelare och regissören Markus Lundahl. Plus ett vardagsrum. På mattan står en soffa som var snitsig på 1980-talet, med tillhörande soffbord. Vidare finns en dubbelgarderob, en hylla med dyrbarheter och utgångar till hall och kök.

 

Jag kunde inte dyrka upp fönstret för det var redan öppet. (Micke Skott och Mattias Malm)

Jag kunde inte dyrka upp fönstret för det var redan öppet.

 

Kärnan från Tranås, Micke Scott och Mattias Malm, har skrivit Två tjuvar och ett par. Det är de som spelar de två inbrottstjuvarna Nisse och Korken och det gör de med besked. De är genuint roliga även om Micke med sitt kerubansikte och omfattande kroppshydda vinner på poäng.

Det märks att de gjort det här förr; de vet var de har varandra och de vågar ta ut svängarna. Nisse smyger, stjäl, stoppar i säcken och råkar på en ilsken katt. Korken är dum, dummare än dum. Så dum att Nisse bestämt att de ska göra var sitt inbrott i var sitt hus.

Ändå dyker Korken upp med oförrättat ärende.
– Jag kunde inte dyrka upp fönstret för det var redan öppet.

Dialogen saknar inte vitsighet, men tjuvarnas gestaltning berör även och ofta djupare liggande skrattmuskler i det som inte sägs. Nisses första två ensamma minuter på scenen renderar flera skratt från skilda håll i publiken. Senare får vi exempel på den sorts humor som inte ens tar omvägen om hjärnan, gapflabb är svaret på det gamla tricket ”karl tappar byxorna”, förnyat utan att kännas plumpt. Och ur en vinbutelj droppar det fram en hel del alkoholhaltig humor.

Paret de gör hembesök hos heter Mona och Karl, bättre bemedlade kattägare. Att ett äkta par i en fars har en konservativt beskriven hämmad relation är inte något nytt på scenen. Eva Lindströms bitchiga Mona har dock en starkare kärlek än vanligt, till ett visst glänsande föremål som driver handlingen framåt.

Medan toffeln Karl, gestaltad av Claes Marin Hoffsten, har en relationell IQ som motsvarar Korkens intellektuella nivå. Där tjuvarna ofta spelar med hela kroppen är det minspelet som ligger i fokus hos Karl. Den mustaschprydda överläppen vinklas till allas förnöjelse mellan förväntningar och besvikelser.

 

Älskling, vad du är vacker i kväll. (Claes Martin Hoffsten och Eva Lindström)
Älskling, vad du är vacker i kväll.

 

Jag uppskattar tätheten i manus, att man återanvänder situationer och skruvar åt dem ännu ett varv i stället för att kasta in nytt material. Det gör att stycket känns som en liten novell som väcker lust på mer än överspelad helaftonsföreställning.

Utan att säga för mycket utvecklas exempelvis nyttjandet av garderoben på det mest roande sätt. Det som börjar med:

– Dina nysningar höll ju på att avslöja oss.
– Men det var ju jättedammigt där inne.

Det är inte ofta vi ser en humorgrupp födas men här har det alltså hänt. Av Teater Rabalder förväntar jag mig mycket i framtiden, förhoppningsvis även i Norrköping. Ska man jobba på något är det att ge mer till den/de kvinnliga rollen/-erna att bita i.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

KNÄPPINGSBORG Norrköping

3 – 16 augusti 2013 kl 19 (ej onsd.)
Två tjuvar och ett par
av Mikael Scott & Mattias Malm

Regi: Markus Lundahl
Entré: 100 kr
Biljettbokning: 073-06 57 116

MEDVERKANDE
Mikael Scott, Mattias Malm, Eva Lindström & Claes Martin Hoffsten

LÄNKAR
Teater Rabalder info
Teater Rabalder ger fars i Knäppingsborg reportage Kultursidan.nu 24/7 2013

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Två tjuvar och ett par roar utan paus (recension)

  1. Pingback: Teater Rabalder flyttar ut på Färgargården - KULTURSIDAN.nu