• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Teater Rabalder ger fars i Knäppingsborg

Oväntat möte i garderoben. Korken och Karl.

Garderobshumor. Karl öppnar dörren och därinne står Korken. Claes Martin Hoffsten och Mikael Scott i Två tjuvar och ett par.

 

”Med tajming och komiska effekter”

 

– Syftet har alltid varit att få folk att skratta. Mikael Scott är idékläckaren i komikerduon han har ihop med vännen Mattias Malm. Sedan de träffades på gymnasiet i Tranås har de med sketcher och gags underhållit och roat en allt vidare vänkrets. Nu repeterar de farsen Två tjuvar och ett par som de själva skrivit. Tjuvarna, Nisse och Korken, spelar de själva förstås.

Pjäsen har en förebild, italienske dramatikern Dario Fo:s fars Bättre en tjuv i huset än en fnurra på tråden. Men killarna har många fler förebilder, Nils Poppe kommer först i Mikael Scotts långa lista – ”en extremt stor idol”.

Nystartade Teater Rabalder presenterar sig alltså med en fars i Knäppingsborg. De möblerar ett vardagsrum på innergården som denna sommar blivit en riktig teaterscen med först Revolverteaterns Olivia Twist och så nu nyskrivna farsen Två tjuvar och ett par. Helt nyskriven är den inte, men det är nu Mikael och Mattias bearbetat manus till spelbart skick.

– Vi tog bort en massa scenanvisningar och repliker där vi sade vad folk gör, förklarar Mattias Malm.

– Det ger förutsättningar för att leka med pjäsen, uppskattar regissören Markus Lundahl. Det är nice att få göra fars igen, och att få vara ögat utifrån.

Repetitionerna hålls inomhus på Kulturkammaren, men de har redan börjat med röstträning på spelplatsen i Knäppingsborg, i gården innanför Marknadstorget. Det gäller att nå ända fram.

 

Teater Rabalder ger Två tjuvar och ett par. Rollerna i  soffan: Karl (Claes Martin Hoffsten), regissören Markus Lundahl, Mona (Eva Lindström). Rollerna bakom soffan: Korken (Mikael Scott) och Nisse (Mattias Malm).
Två tjuvar och ett par med Teater Rabalder.
Rollerna i  soffan: Karl (Claes Martin Hoffsten), regissören Markus Lundahl, Mona (Eva Lindström). Rollerna bakom soffan: Korken (Mikael Scott) och Nisse (Mattias Malm).

 

Regissören har teater Rabalder hittat på Marieborgs folkhögskola. Han går teaterpedagoglinjen, precis som Mikael Scott och Mattias Malm.

På Marieborg har teater Rabalder hittat ännu en medlem, Claes Martin Hoffsten, en Norrköpingskille med en stark ådra av humor han också. Den fjärde i ensemblen är Eva Lindström, som fortfarande går på gymnasiet, De Geers teaterlinje. De två spelar paret, bestämda Mona och hennes toffelhjälte Karl.

Mona tycker om att bestämma och att äga saker medan Karl inte är riktigt lika övertygad om vad han tycker eller tänker över huvud taget. Det är hos dem de två tjuvarna gör besök.

– Det speciella med fars är att man kan frångå det realistiska. Det är logiska glapp men då kör man vidare i högt tempo, jobbar med komiken och det clowniska. Med tajming och komiska effekter, säger Mikael Scott.

– I Två tjuvar och ett par är var och en av karaktärerna tydlig och stark. Det ska vara kul bara se på dem. Tjuvarna är som Helan och Halvan, en straight och en clown. Det går igen hos Mona och Karl, hon äger huset och han är en stackare.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

KNÄPPINGSBORG Norrköping

3 – 16 augusti  2013 kl 19 (ej onsd.)
Två tjuvar och ett par
av Mikael Scott & Mattias Malm

Regi: Markus Lundahl
Entré: 100 kr
Biljettbokning: 073-06 57 116

MEDVERKANDE
Mikael Scott, Mattias Malm, Eva Lindström & Claes Martin Hoffsten

 

LÄNKAR
Teater Rabalder info

FLER BILDER FRÅN REPETITIONEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157634778692454″]

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Teater Rabalder ger fars i Knäppingsborg

  1. Pingback: Två tjuvar och ett par roar utan paus (recension) - KULTURSIDAN.nu