• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Musikfest mitt i stan med K7

Publikfest mitt i stan. Många uppskattade arrangören K 7:s initiativ.

 

Varmt och vänligt i sommarkvällen

 

En tvååring med rejäla skyddslurar är nästan det första jag ser. Det är 18-årsgräns men för den som blir buren eller ledd vid handen är den gränsen inga problem. Det är fredag och East Backyard Festival har just fötts, den musikfestival som tar vid där Munken in the Park stängde av strömmen för ett år sedan. Lite längre österut bara, på Saluhallens bakgård.

Även om East syftar på en av medarrangörerna, radiostationen East FM vars radiopratare nu står på scenen och presenterar artisterna som avlöser varandra på scenen. Parkeringsplatsen och leveransnedfarten i hörnet av Kristinagatan och Knäppingsborgsgatan är ett i det närmast perfekt ställe, lätt avskärmat av ett plank ut mot den mer trafikerade Kristinagatan och av vita öltält med svenska flaggor på toppen.

Utomhus och mitt i ett bostadsområde gäller tidiga tider, festivalen startar redan klockan 17 och slutar 23. Stämningen är varm och vänlig i sommarkvällen.

 

Papa Dee sjunger på engelska.

Mjuk reggaeromantik med Papa Dee växlar om med Governor Andys mer politiska låtar.

 

Papa Dee och Governor Andy turas om på scenen just som jag kommer. Papa Dee sjunger melodisk reggae på engelska medan Governor Andy talar klarspråk: Bulleribulleribock. Romantik och politik.

Under tälttak sitter Rita Viken tillsammans med maken Geir. De väntar på Liverpool. Rita fångas inte av reggaen.

– Liverpool, det kan jag lyssna till, det går an tycker jag.

Maken Geir Viken säger inte så mycket men han hugger raskt mitt block och penna och ritar upp ett fjällandskap med sol som speglas i havet: Lofoten, hans hembygd.

 

Johan Pettersson tänkte lyssna på Liverpool men såg fram mot Drivvedsfolket nästa kväll.
Johan Pettersson tänkte lyssna på Liverpool men såg fram mot Drivvedsfolket nästa kväll.

 

Ute på parkeringsplatsen med god utsikt över scenen sitter regissören Johan Pettersson. Han har tagit sig ledigt från arbetet med musikalen Tivolisaga som har premiär på Arbis 24 augusti.

– Reggaen är inte min grej, det är där med baktakten, säger Johan Pettersson, som ändå spelade i ett band när han var yngre. Jag ska lyssna på Liverpool ikväll men det är Drivvedsfolket jag vill höra, i morgon. De är nog det bästa bandet vi har i Norrköping just nu.

Sofia Sulo och Julia Shamoun har hittat ett bord att sitta vid på den lite större parkeringen tvärs över.

– Vi kom precis och det ser bra ut, säger de. Kul att dom gör något när det inte är Munken in the Park längre.

Även om de lockats av musiken och stämningen är det inte deras favoriter som står på scenen. Jag lockar ur dem förslag på andra akter som arrangörerna kan fundera över till nästa år, här är listan: Den svenska björnstammen, Rebecka & Fiona, Kapten Röd, Timbuktu och Veronica Maggio.

 

Hålla om. Till Liverpool som spelar klassiska Beatleslåtar.
Hålla om. Till Liverpool som spelar klassiska Beatleslåtar.

 

Nu står Liverpool på scenen och publiken tätnar. Norrköpings eget Beatlesband inleder med ett medley och ber sedan om lite hjälp: Help! Festivalens åldersgränser har ingen ribba på höjden och framför scenen enas publiken över generationen. Ett ungdomsgäng gungar med i låtarna med höjda armar, visst är det på skoj de gör det men de kan låtarna och sjunger med.

Plötsligt upptäcker jag Rita och Geir Viken mitt framför scenen. De dansar tätt tillsammans. Och de är inte de enda. Ett tjejgäng, ingen under 50 år, gungar loss, en man uppvaktar sin kvinna till Eight days a week och när Liverpool som slutkläm tagit på sig S:t Peppers-kostymerna kommer ett ungt par i glad bugg.

 

Zackarias har gott självförtroende och höjde festivaltemperaturen.
Zackarias har gott självförtroende och höjer festivaltemperaturen.

 

Solen har sin gång, scenljuset lyser starkare när ännu ett band från Norrköping tar över scenen och levererar sin första låt, i högre tempo och med starkare volym. Publiken både föryngras och packar sig tätare. Folk strömmar in på festivalområdet.

– Hej! Vi heter Zackarias och vi är Sveriges bästa band!

Attityden är det inget fel på.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

 

SALUHALLENS BAKSIDA Norrköping

2-3 augusti 2013
East Backyard Festival
Arr: K7 i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan och East FM

 

LÄNKAR
K7 fixar folkfest på bakgården reportage Kultursidan.nu 30/7 2013

FLER BILDER FRÅN EAST BACKYARD FESTIVAL – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157634913326208″]

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.