• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Det är något speciellt med utebion…

Rätt klädd på rätt plats. Bekvämast är att ta med sig egen stol.

 

”På något sätt är utebio mer socialt”

 

Solen försvinner bakom trädtopparna och låter filmduken lysa upp. Människor i alla olika åldrar samlas vid Färgagården för att uppleva film utomhus. Att en enkel dansfilm från 1980-talet lockar både yngre som äldre imponerar på mig. Kanske att de alla samlats för att uppleva en form av nostalgi? Kanske det är namnet Sarah Jessica Parker som talar till en mer varierad publik?

Eller kanske det är upplevelsen att tillsammans samlas på filtar, skratta och bara dela stunden? För här är upplevelsen mer än bara filmunderhållning. Det är helheten som gör det speciellt.

På något sätt är utebio mer socialt. Det måste inte vara knäpptyst under hela visningen. Man får skratta, vissa viskar med varandra och andra till och med dansar. Dansar gör man inte mitt under filmen, naturligtvis, utan istället till Girls just want to have fun som spelas i högtalarna precis innan filmen med samma titel börjar.)

Så vad kostar det att få bli del av upplevelsen? Inget. Det är gratis! Det mest välkomnande med utebion är just att det är välkomnande. Alla kan gå och se.

Vad är det som visas då? Lite av allt. Vårt lands stolthet under årets Oscarsgala, dokumentären Searching for Suger man, och 1980-tals komedin Girls just want to have fun är några av de filmer som redan visats – och som titlarna avslöjar så är det ett brett utbud filmer som Flimmer erbjuder på. Vi har redan berättat vilka man inte ska missa, du hittar länken till programmet längst ned.

 
Du gör mig galen
Personligen väntar jag nu på komedin Du gör mig galen!

 

Men halva speltiden har gått och personligen så väntar jag nu på Silver Linings Playbook (eller Du gör mig galen! som den heter på svenska). Det är en av de bästa filmerna i sin genre (varm komedi) och jag tror den kommer fungera utmärkt utomhus.

Men det erbjuds också annat. För intresserade tipsas det om filmfestivaler och andra erfarenhetsmöjligheter inom film. Det visas också lokala kortfilmer. För den som är sugen på något gott så finns det en liten kiosk som säljer popcorn och annat mums.

Regn sätter inga käppar i hjulen för det här schemat. Står det att en film ska visas så kommer filmen att visas, oavsett väder. Så nu finns det inga anledningar till varför du skulle spendera en kväll hemma hellre än på Färgagården. Ta dig till den stora duken medan den finns kvar. Som Flimmer själva skriver: Frisk luft + Film = Sant

Just det! Mygg kan dyka upp. Så jag upprepar det Kultursidan redan påmint om; glöm inte myggmedel – och en varmare tröja.

Text: Christian Hellberg
Foto: Christian Hellberg och Flimmer/filmbolagen
PROGRAM för Flimmer 6 – 13 augusti efter bilderna nedan.

 

LÄNKAR
Flimmer utomhusbio hemsida
Utomhusbion går mot halvtid reportage Kultursidan.nu 30/7 2013
Dags för Flimmers filmer under stjärnorna reportage Kultursidan.nu 16/7 2013

 

FLER BILDER FRÅN UTOMHUSBION – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157634867007229″]

FÄRGAREGÅRDEN Norrköping

Sommaren 2013
Flimmer utomhusbio

6 augusti kl 21.30
Bröllop i Italien dk 2012
Frisörskan Ida har blivit frisk från sin cancer när hon upptäcker att maken är otrogen. I Italien, på dotterns bröllop, möter hon en änkling som till en början är bitter.
IFK Norrköpings Souvenirshop kommer finnas på plats.

8 augusti kl 21.30
Du gör mig galen us. 2012
Manodepressive Pat flyttar hem till föräldrarna. Nu vill han återvinna sin ex-fru Nikkis svalnade hjärta. Tiffany lovar att hjälpa honom.

IFK Norrköpings Souvenirshop kommer finnas på plats.

11 augusti kl 21.00
Kon-Tiki en/no. 2012
101 dagar ombord på en flotte över Stilla havet. Med Thor Heyerdal och grabbarna.

13 augusti kl 21.00
Snow White and the Huntsman us. 2012
I den här versionen är jägaren inte bara snäll och låter Snövit löpa. Han blir hennes mentor i kampen mot den elaka drottningen.

Watch a Movie, biografens Cnemas filmfestival för barn och unga, kommer finnas på plats.

 

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.