• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Två konstnärer på UppfinnareMuseum

H-D. Många av Anders Bom Lindéns verk överbryggar avståndet mellan konstens och motorernas värld.

 

Tamara de Laval och Anders Bom Lindén

 

Det kan verka märkligt att det är vernissage för en konstutställning hos Svenskt UppfinnareMuseum i Norrköping. Men kanske ändå inte, museets vandringsutställning gästar nu Färgelanda och man har ytor att ställa upp på.

Hur kan då ett mer teknikinriktat museum anordna en konstutställning? I år firar Siemens i Finspång sitt 100-årsjubileum och en av dem som med sina patent på ångturbiner låg bakom Siemens framgångar var Gustav de Laval. Gustav föddes i Orsa 1845 och levererade ett stort antal uppfinningar med 92 patent. Han grundade också 37 företag. Kopplingen till Siemens kom 1959 då ett par företag slogs samman och Turbin AB de Laval Ljungström bildades. Några år senare ändrades företagets namn till STAL-LAVAL Turbin AB. Sedan 2003 ingår verksamheten i Siemenskoncernen. Svenskt UppfinnareMuseum fick kontakt med konstnären Tamara de Laval som är en släkting till Gustav de Laval, i direkt nedstigande led.
Anders Bom
Skulptur av Anders Bom Lindén.

 

Tamara de Laval visar nu upp sina konstverk tillsammans med en stor mängd tavlor, skisser och andra verk av hennes framlidne man Anders Bom Lindén. Båda verksamma i konstnärsgrupperingen Meteor och Anders var även medlem i konstnärsföreningen Alka i Linköping.

Tamara beskriver Anders som den blyge konstnären som helst försvann ut i skogen med motorcyklar, bilar, skog och träd som sina stora intressen. Det märks också i de exempel på hans konst som visas, bilder med kraftfulla uttryck. Det är intressant att på exempelvis ena skärmväggen se Anders Boms skisser och sedan i en annan del av lokalen se resultatet som exempelvis den annorlunda cykeln/mopeden som givits kvinnliga former.
Tamara de Laval
Målning av Tamara de Laval.

 

Tamara De Laval använder transparent film för sina alster. Hon ritar med blyerts och lägger på med färger vilket ger en tredimensionell känsla som tyvärr inte heller blir rättvis på bild utan måste ses på plats. Tyvärr är många av de detaljrika konstverken placerade i glasmontrar vilket gör att det är svårt att fotografera.

Med vid vernissagen var professor Britt-May Wikström, som forskat i konstens betydelse för hälsan. Enligt Britt-May finns det belägg för att konst i vården minskar behovet av lugnande medel. På frågan om vilken typ av konst som har störst betydelse så svarar hon att inte någon särskild bild är den enda som alla tycker är den bästa. Tolkningen är upp till var och en. Men konsten och den enskildes möjlighet att tolka det man upplever betyder väldigt mycket. Tyvärr är en alldeles för stor del av landstingens konstskatter magasinerade och kommer inte patienterna till del.

Det är ett intressant initiativ som Svenskt UppfinnareMuseum nu tagit och utställningen med Tamara de Laval och hennes framlidne make Anders Born Lindén är värd ett besök, i lokalerna på Malmgatan i Norrköping. Det är inte helt lätt att hitta utställningen men den finns i samma uppgång som företaget Agitlity till vilka det är väl skyltat. Utställningen visas fram till den 31 augusti.

Text och foto: Sven Åke Molund

 

SVENSKT UPPFINNAREMUSEUM Malmgatan 5, Norrköping

2 – 31 augusti 2013 öppet kontorstid
Anders Bom Lindén och Tamara de Laval
Måleri, skulptur, skisser, blandteknik

 

LÄNKAR
Tamara de Laval hemsida
Anders Bom Lindén hemsida
Meteror hemsida
Svenskt UppfinnareMuseum hemsida

 

FLER BILDER FRÅN UTSTÄLLNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157634942001614″]

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.