• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Final för allsångssäsongen i Brådtom 2013

Alla som var med sista kvällen för allsången vid Brådtoms sluss. Artisterna Åsa Sjögren, Roland Engdahl, Claes Lövgren och Albin Märsund i Emilkostym. Hasse Cratz bar blomsterkrans.

 

Brådtom i mitt hjärta

Så lyder signaturmelodin till allsångskvällarna vid Brådtoms sluss utanför Norsholm. Makarna Ewa och Gunnar Persson flyttade 1997 till slussvaktarbostaden vid Brådtoms sluss och året efter öppnade Ewa café och kiosk i det gamla sädesmagasinet och logen. Hon började också hyra ut den gamla bykstugan till turister. Idag har Brådtom 6 uthyrningsstugor och är anslutet till Svenska Turistföreningen.

När Hasse Cratz något år senare besökte slussen så tyckte han att det var ett så trevligt läge att han föreslog Ewa att det skulle arrangeras Allsångskvällar och sedan 2004 har det varit tradition. Kvällarna har arrangerats av Lions Club i Skärblacka i samarbete med ”Brådtoms sluss” och i varje fall under senare år även Folkbladet.

Vid den första allsången kom det 50 besökare och sedan har intresset bara ökat, publikrekordet är 1.500 gäster. Vid årets säsongsavslutning i onsdags kom det närmare 1.000 besökare som färdades i 270 bilar.

Årets avslutning var också speciell då det för flera av de drivande krafterna var för sista gången. Ewa och Gunnar Persson har sålt verksamheten och nya ägare tar över nästa år. Allsångsmakaren och ledaren Hasse Cratz slutar också som arrangör. Efter 10 år så tycker Hasse, som i oktober fyller 83 år, att det är dags.

Man kan tycka att det verkar osäkert hur det blir med allsångskvällarna i fortsättningen men Ewa verkade helt säker på att de nya ägarna vill att de arrangeras. Sedan gäller det för Lions Club i Skärblacka att hitta en ny allsångsledare också.

Vid säsongsavslutningen torsdagen den 1 augusti var Åsa Sjöberg och Claes Lövgren huvudattraktioner tillsammans med pianisten Roland Engdahl. Men den som blev publikfavorit var ändå unge talangen Albin Märsund. Han spelar också Emil i Emil i Lönneberga på Strömsholmen och publiken fick bland annat höra smakprov från den föreställningen.

Att Brådtom i mitt hjärta är en självklarhet för alla som kommer till alllsångskvällarna går inte att ta miste på när man ser alla glada människor som invaderat området mellan slussen och scenen.

Text och foto: Sven Åke Molund

 

LÄNKAR
Brådtom sluss hemsida
Lions Skärblacka hemsida

 

FLER BILDER FRÅN ALLSÅNGSKVÄLLEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157634923656713″]

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.