• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Killarna kommer till höstens Burlesque

Killshow!. Längst fram Daniel Mitsogiannis.

 

Show med åldersgräns

 

Det är dunkelt och lite rörigt på Arbis scen, som vanligt är scenljuset inte inkopplat. Det är en knapp vecka kvar till nypremiären för Burlesque, den show som föddes i december 2012, och kom tillbaka på scenen i våras. Mycket är sig likt men flera nummer har utvecklats, och under hösten kommer en del nummer att bytas ut.

– Det är pubfeeling, med många stammisar i publiken. Många går och tittar på de nummer som de tycke är bra och går sen tillbaka till baren, säger Daniel Mitsogiannis, han är en av stjärnorna i showen som han jobbat fram tillsammans med Robin Karlsson.

Ensemblen har växt, inte minst står fler killar på scenen sedan audition hölls i juli. Repetitionerna har pågått under hela augusti och den här veckan är det genomdrag varje kväll. Dag för dag slipas showen, görs smidigare och ser allt bättre ut. Burlesque är fräckt och sexigt, en show med åldersgräns men också med en rejäl dos humor.

– Det är lite råare, lite fräckare i höst. Målet är nått om vi lyckas chocka och tända människor säger Daniel Mitsogiannis som också står för merparten av koreografin.

 

IMG_8722
Diamonds are a girls best friend. En parodi på forna tiders könsroller.
Robin Karlsson sitter på Malin Eringstads rygg.

 

– Ska man göra det här ska man vara lite äldre. Man ska vara mogen, trygg i sig själv och i sin sexualitet, lyfter Daniel Mitsogiannis fram.

Hur funkar det med Burlesque i en feministisk tid?

– Av någon anledning så tror folk att bara tjejerna ska klä av sig men när de ser att också killarna är lättklädda är det jättepositivt, är den respons Daniel upplevt.

– Jag tror det har att göra med att vi är så starka, tillägger Malin Eringstad som kommit med på Arbis i just den mogna ålder som eftersträvas i ensemblen.

– Det är kul att få testa något nytt, att utvecklas. Det var en barndomsdröm att stå på scenen, gärna med en mikrofon i handen. Men än så länge är det bara hopprepet, skojar hon.

Malin Eringstad är inte dansare men har en bakgrund som gymnast. Hon kan gå ner i spagat och i brygga, och kan slå volter. Egenskaper som gör att hon med sin lite tuffare kropp sticker ut bland tjejerna i ensemblen, hon har ett eget nummer.

– Jag har berättat för mina gymnasieelever om det. Det är viktigt att vara öppen mot kolleger och elever. Jag skulle inte göra något som jag inte kan stå för i alla sammanhang. Jag hoppas de kommer och tittar!

 

IMG_8584
Älskar gemenskapen på Arbis. Lotta Wingren är danskapten.

 

Dansaren Lotta Wingren har klivit av scenen för tillfället och axlat uppgiften som danskapten, assistent till Daniel Mitsogiannis. Hon bär på Burlesquens första, ännu ofödda, barn.

– Jag ansvarar för killarna tillsammans med Angelina Ersarp och fyller upp för Daniel när det gäller tjejerna, förklarar Lotta Wingren.

Det betyder att hon måste lära sig koreografierna lika snabbt som de skapas och ansvara för att träna in dem med dansarna. På kvällstid. Efter jobbet på nystartade Dansverkstan där hon jobbar med modern dans, jazz och barndans, helt andra uttryck.

På något sätt kommer både idén och slitet tydligare i dagen en vecka före premiär. Endast sångstjärnorna – Robin Karlsson, Daniel Mitsogiannis, Angelina Ersarp (som brutit armen och bär en snygg svart mitella) och konferencieren Johan Pettersson – bär full scenkostym och är mer eller mindre sminkade. De andra mixar vanliga träningskläder med scenkostym, men också repetitionskjolar och de strutsplymer som man lätt förknippar med Arbis.

När ögat inte luras av det perfekta i kostym, peruk och rätt strålkastarljus lyser arbetets blod, svett och tårar igenom, skickligheten i stegen – och mödan för den som inte hunnit lära sig än.

 

IMG_8884
Paus i nyrenoverade Arbis. På stegen står scenmästaren och sätter ljus.

 

– Gemenskapen! Man blir involverad med alla, alla umgås med alla, vi är som en familj. Det är viktigt att ha roligt när man repeterar så mycket som vi gör, understryker Malin Eringstad och säger samma sak som tidigare generationer på Arbis.

Även om det numera är O-group som står som arrangör i stället för Arbis Nytta & Nöje eller Norrköpings operettsällskap så finns ändå andan av gemenskap. Den där viljan att utvecklas men också att hjälpa varandra. Malin Eringstad, Lotta Wingren, liksom alla andra, står på scenen eller vid scenkanten utan att få betalt. Bara för att det är roligt.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

ARBIS Norrköping

Lördagar hösten 2013
Nypremiär lördag 7 september
Burlesque
Show

Arr: O-group
Åldersgräns: 18 år

 

LÄNKAR
O-group hemsida

FLER BILDER FRÅN REPETITIONEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157635368258308″]

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Killarna kommer till höstens Burlesque

  1. Pingback: Allomfamnande Burlesque på Arbis - KULTURSIDAN.nu