• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Roligt trolleri drog ut på tiden (recension)

Bordet är dukat. Magikergränd var fylld av spännande och läskiga föremål.

 

Magikergränd sevärd (för barn)

 

Söderköpings Gästabud är åter tillbaka och allt är som tidigare… nästan. Magikergränd är vad som är nytt, en plats fylld med fantasi. Från ett barns perspektiv blir det både spännande samt roligt. Men med billiga trolleritrick och ogenomtänkta föreställningar blir det för andra repetitivt och därför tråkigt i längden.

Runt hörnet av en gata står entrén till Magikergränd och dit kommer bara de som använder fantasin. För 60 kr per entrébiljett (eller 100 kr per dagbiljett) blir man välkommen in till det som ska vara fantasins huvudplats (i Söderköping).

 

Trollstavar till salu!
Trollstavar till salu!

 

Under tiden som man väntar på att föreställningen ska börja får man själv upptäcka gränden. Platsen är dekororerad med läskigt fina detaljer. Bord står framme och låter oss skåda historiska (men fiktionella) ting; knivar, skeletthänder och magiska drycker. Men man får inte röra! Istället får var och en som är intresserad läsa på texten bredvid som berättar en liten saga om föremålen. Man blir smått imponerad av detaljerna, från det materiella till det berättande.

För de som vågar (det kan bli lite läskigt för de allra minsta) så är man välkommen till ”Dr. Cagliostro’s Kuriosakabinett”, ett mindre fantasyhistoriskt museum i tält som berättar om diverse magiska karaktärer som stått på svensk mark. Annars finns också trollstavar att köpa, mer papper att läsa och osynliga hål att titta på.

 
Vågar du gå in?
Vågar du gå in?

 

Själva föreställningarna, med huvudingredienserna trolleri och humor, är roliga men också tråkiga. Hur? Jo, det används väldigt mycket improvisationsteater och skådespelarna gör ett bra jobb, de levererar både humor och spänning för de små. Det kan bli läskigt att se på när någon går barfota på vassa svärd och det är väldigt kul när magikerna på scen tetas med varandra. Haha! Hehe… he… hmm… Nej, det är inte så jättekul för de som är en dag över 13, inte i längden i alla fall.

Många trick är inte särskilt imponerande och utförandet av föreställningens helhet håller inte måttet. Enkel humor och billiga trick. Här går 30 minuter lite väl långsamt.

Men långsamma 30 minuter är inte hela världen, naturligtvis. Dock kan priset kännas orättvist. Ingen vinner mycket på att ensam gå till Magikergränd, så om man är två eller fler blir priset minst 120 kr – och ännu mer kostar det om läsandet på skyltar blivit tråkigt och man istället köpt sig en trollstav eller två.

Hursomhelst så är Magikergränd med sina detaljer utanför föreställningen fortfarande en imponerande plats och man blir glad av att få höra barnen skratta och ha kul, även om det bara är för en liten stund.

Text och foto: Christian Hellberg

 

 

SÖDERKÖPINGS GÄSTABUD

30 augusti – 1 september 2013
Arr: Söderköpings Gästabud ekonomiska förening

 

LÄNKAR
Söderköpings Gästabud hemsida
Gästabudet program
NoMeMus hemsida
Konserter program
Spröda kärlekssånger i Drothems kyrka recension Kultursidan.nu 31/8 2013
Hästar och gycklare i Brunnsparken recension Kultursidan.nu 31/8 2013
Gästabud och marknad i Söderköping reportage Kultursidan.nu 31/8 2013
Söderköpings Gästabud modell 2013 reportage Kultursidan.nu 29/8 2013

 

FLER BILDER FRÅN MAGIKERGRÄND – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157635361809976″]

 

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.