• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Sista veckan för Industriland

Trängsel vid Saaben under inviningen.

Trångt vid invigningen i april 2007.

 

Prylarna säljs på loppis och auktion

 

Utställningen Industriland – när Sverige blev modernt invigdes den 14 april 2007 och var då den största satsning som Arbetets Museum gjort. Meningen var att den skulle visas under fem år, men det blir sex och ett halvt år innan den stänger söndagen den 29 september.

Invigningen var en härlig familjedag med nostalgi både utanför museet och på våning 5 där utställningen finns. Norrköpingssonen, och finansministern, Anders Borg invigde och i olika programpunkter fanns bland andra förre statsministern Ingvar Carlsson, radioprofilen Kerstin Adams Ray och författaren Majgull Axelsson.

 

Varför var korsetter laxrosa?
Varför var korsetter laxrosa?

 

Nu har utställningen gjort sitt. Den har setts av cirka 432.000 besökare, har Arbetets museum räknat ut. Det är inte bara vuxna som med nostalgi i blicken känt igen hushållssaker, kläder och möbler från sin uppväxt. Också skolelever har intresserat sett rullande bandets designkavalkad, årtionde för årtionde. Många har fördjupat sig i berättelser om arbete, hem och fritid i de olika teman som tagits upp.

På Kulturnatten den 28 september planeras en visning och söndag den 29 september är sista möjligheten att se utställningen. Många är de som bland annat stått och kollat in det rullande bandet och sett prylar förknippade med sin barndom passera förbi. Många av sakerna skänktes till utställningen efter att Arbetets museum gjort ett upprop.

Nu finns en god chans att själv äga något av de historiska föremålen. Söndagen den 6 oktober ordnar Arbetets Museum en loppis där delar av utställningen kommer att säljas till förutbestämda priser. Andra föremål visas för att sedan säljas på nätauktion. Alla intäkter går oavkortat Rädda Barnens hjälpinsatser för Syriens barn.

Den Saab som tagit emot besökarna, i entrén till utställningen, lär ha varit ute till försäljning på Blocket. Bilen lär få en ny flygtur genom samma fönster den en gång kom in igenom.

Text: Sven Åke Molund och Ann-Charlotte Sandelin
Arkivfoto: Sven Åke Molund

 

ARBETETS MUSEUM Norrköping

14 april 2007 – 29 september 2013
Industriland – När Sverige blev modernt

Kulturnatten 28/9 kl 11-21
Näst sista utställningsdagen
Minitåg för barn
kl 17 Visning

29/9 kl 11-17
Sista utställningsdagen

6/10 kl 12
Loppis

 

LÄNKAR
Arbetets museum hemsida
Auktionsfirman Lauritz hemsida

FLER BILDER FRÅN UTSTÄLLNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157635792901264″]

 

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.