• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Vi tipsar inför Kulturnatten 2013 (1)

Kulturnattens minsta utställning? På broräcket. (2010)

Världens minsta utställning? Minimöbeln hittades på ett broräcke en Kulturnatt ett annat år.

 

Sökarens och Allätarens önskeval

 

Kulturnatten är årets största fest för många i Norrköping. Inte bara museer, teatrar och gallerier öppnar portarna. Det gör också krogar, kyrkor, kampsportare och hälsocenter med både traditionella och mer otippade evenemang.

Kulturnatten kan inledas redan på morgonen för den som vill. En snabb genomgång av programmet visar att trolleri kan vara årets mesta barnaktivitet, följt av pyssel. Sedan följer musik, poesi, konstutställningar och dansuppvisningar och mycket mycket mer.

Årets kulturnattsaffisch ser ut som ett virkat hjärta/varm halsduk i rött och vitt. En närmare titt på de virkade öglorna visar att det är ord, en berättelse som dramatikern/virkaren/tecknaren/animatören Anna M Nygren skrivit.

Bläddra i broschyren som du kan hitta hos alla Kulturnattsarrangörer. Den finns också som pdf på kommunens hemsida och som app för både Android och IPhone.

Men hur ska man välja mellan alla möjligheter? Kultursidan.nu guidar dig. Varje dag publicerar vi tips från två av våra medarbetare, och vi lovar att inte en är den andra lik.

Först ut är Sökaren och Allätaren. Läs deras val och motiveringar. Sist hittar du faktarutan och ytterligare bilder samt länk till Kulturnattens egen sida.

Sammanställning: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Sven Åke Molund, Ann-Charlotte Sandelin och Patrik Lundström

 

På väg till Morgonlyriken på Stadsbiblioteket (2010)

Poesiälskarna kanske får sällskap till Morgonlyriken på Stadsbiblioteket.

 

 Sökaren – Carina, 47

 

Jag skulle börja med Östgötateaterns morgonlyrik på Stadsbiblioteket för den sköna inlevelsen som jag hoppas att Östgötateatern bjuder på och som skulle göra det möjligt för mig att svepas med av lyrikens förmåga att sätta logiken ur spel.

Sedan skulle jag lyssna på Musik och sång av Bråvikens Balalajkor och den ryska damkören Matjroska på Konstforum. Balalajkor och rysk musik är oerhört vackert men jag är även nyfiken på vem konstnären Hans Lif är.

Till sist skulle jag insupa Antikvariatets gemytliga atmosfär då Trailerpark Idlers spelar folkligt sensitiv country. Blandningen av böcker och folklig country är spännande.

Text: Carina Johansson
Beskriv dig själv:
Jag är en skrivande sökare med bredd och djup.

 

Patrik Lundström förenar sina två stora intressen: flöjter och foto
Patrik Lundström förenar sina två stora intressen flöjter och foto på ABF Bergslagsgården.

 

Allätaren (musik) – Sven Åke, 71

 

Kulturmix vid Karl-Johans Park, där det under hela dagen bjuds på ett stort inslag av musik, dans, teater, komik och föredrag. Bland andra finns Norrköpings Dansinstitut, Hemgårdarnas Folkdanslag, Kulturskolan, Boliviakommittén dans och Komik med Åke & Anette. En sväng förbi blir det nog!

Körmaraton har i år flyttat in i Renströmmen och det är alltid en fröjd att lyssna på körerna som vi har i Norrköping. De är många och de är duktiga.

Hemgården har också program som tilltalar mig. Jag väljer Norrköpings Accordion Club som jag väl känner till. Tro nu inte att man kommer med den vanliga dragspelsmusiken från gamla tiders dansbanor. Nej numera spelar man bara arrangerad musik och programmen brukar vara så omväxlande att det passar alla musikinriktningar.

ABF Bergslagsgården har också ett omväxlande program med blandning av konstutställningar och musikinslag. Tidsmässigt så får jag svårt då det är vernissage kl 16 för min favorit Patrik Lundströms bilder, fotoutställning och folkmusik.

Vill jag svänga till det lite så går jag till Arbetets Museum och lyssnar på Svensktoppar från förr med Östgötabandet och Maria Olofsson i utställningen Industriland som sedan stänger på söndag den 29 september efter 6,5 år.

Många har en favorit i jazzen och Nisse Sandström. Hans band är ett av många som spelar på Crescendo i Knäpppingsborg under kvällens lopp.

Känns som man efter detta behöver vila. Är man vaken och ute på stan så kan det vara läge att gå till St Olai kyrka om inte förr så klockan 22.30. Skönsjungande Jenny Stenberg och pianisten Fredrik Ingå ger då en ”Ligga i bänken”-konsert!  Tror inte man somnar i alla fall för Jenny kan sjunga och Fredrik kan spela så man håller sig vaken!

Text: Sven Åke Molund (71)
Beskriv dig själv:
Jag är en allätare när det gäller lite enklare konstarter, med viss förkärlek för musikinslag. Men sneglar också efter lite udda personer och inslag.

 

 

KULTURNATTEN Norrköping

28 september 2013


Sökarens val

kl 10 Stadsbiblioteket
Morgonlyrik med skådespelare från Östgötateatern

kl 18 Konstforum
Bråvikens balalajkor och damkören Matjroska
Hans Lif konstutställning

kl 20 Antikvariatet
Trailerpark Idlers

Allätarens val

kl 11-23 Karl-Johans park
Kulturmix

kl 16 ABF Bergslagsgården
Patrik Lundström foto och flöjt

kl 16.15 Hemgården
Accordion club

kl 17-21 Renströmmen
Körmaraton

kl 19 Arbetets museum
Svensktoppar från förr med Maria Olofsson och Östgötabandet

kl 20.15 Crescendo
Nisse Sandström band spelar jazz

kl 22.30 S:t Olai kyrka
Ligga i bänken-konsert med Jenny Stenberg och Fredrik Ingå

 

LÄNKAR
Norrköpings kommun, Kulturnatten 2013 hemsida

FLER BILDER INFÖR KULTURNATTEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157635804337613″]

Tagged . Bookmark the permalink.