• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Vi tipsar inför Kulturnatten 2013 (2)


Sovdags på ISS. Under Kulturnatten kan man se Christer Fuglesangs Rymdresan – både filmen och utställningen.

 

Norrköpingsvetaren och Nyfikna studenten

 

Kampsport på Kulturnatten?! Det kan verka märkligt om man inte vet att det ligger mer bakom än bara kamp och sport. Att det är en del av en traditionsfylld ritual ger bugandet inför många dueller en fingervisning om. Man kan rentav tala om kultur eller filosofi. Den fostran de seriösa kampsportsföreningarna står för – den som är stark måste vara disciplinerad – vinner på poäng liksom åldersblandningen i dojon, träningslokalen.

Kultursidan.nu fortsätter att välja och vraka i Kulturnattens utbud. Den här gången är det Norrköpingsvetaren Eva och Nyfikna studenten Melinda som tipsar om sina önskeval.

Sammanställning: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Ann-Charlotte Sandelin och Felicia Eriksson

 

Sista helgen för Agneta Starks utställning. Annars är det nytt för hela slanten på NP33, Konstforum och Konstmuseet som Konstbussen kör till.

 

Norrköpingsvetaren – Eva

 

Jag vill åka runt med Konstbussen som kör mellan några av gallerierna och Konstmuseet. Dessutom funderar jag också på 1900-talsbussen, dubbeldäckaren, som guidar i stan.

Jag ska också ta mig till Föreningsarkivet/Östergötlands arkivförbund som har öppet hus och där Fotoklubben Slutarna har utställning. Slutarna är lite grann som de här vita sofforna som är utställda i staden. De är ”fel” på något sätt, men det som är fel blir kul. Här handlar det om foton som ska visa någonting men där fokus blir på något helt annat. Det blir fel och kul på en och samma gång.

Text: Eva Lindblad
Eva Lindblad har ett starkt intresse för Norrköpings historia genom alla tider, för närvarande fördjupar hon sig i stadens konsthistoria. Innehavare av tålmodig humor kryddat med en livshållning à la den tappre soldaten Švejk.

 


Närkontakt med andra djur. En scen ur Act on instinct som visas på galleri Verkstad.

 

Nyfikna studenten – Melinda, 22

 

Elin Magnussons utställning Act on instinct på galleriet Verkstad – rum för konst – är jag nyfiken på. Hur naturlig är barnlängtan egentligen? Varför kommer den inte till vissa? Utställningen bearbetar frågor rörande familjenormer, vilket känns relevant för mig som precis har börjat studera distanskursen Sex för guds skull. Religion och sexualitet vid Uppsala Universitet. Ämnet rör ju förresten oss alla, på ett eller annat sätt.

Dessförinnan är det tre andra utställningar: Autism och Aspergerföreningens Det autistiska ögat, Kriminalvårdens Under lås och nyckel och diskussionen om Värsta konsten – fulkonst eller finkonst.

Jag är främst intresserad av vernissagen av Det autistiska ögat – ett event i bild, text ljud och form. Autistiska personer har en tendens att se världen på ett annorlunda sätt, lägga märke till detaljer – och genom konsten kan de kanske uttrycka det som lätt försvinner mellan raderna i det sociala samspelet.

Katarina Kallings från Sveriges fängelsemuseum ger löpande introduktioner till den historiska utställningen Under lås och nyckel. Kriminalvårdsdirektör Anna Terin svarar på frågor om dagens kriminalvård. Verkar som en god möjlighet till nya, spännande insikter!

Vem bestämmer om vad som är ful eller fin konst? Jag såg en affisch om Värsta konsten på vägen till universitetet för ett tag sedan och hajade till direkt. Tycker det är väldigt intressant vad som anses vara ”finkultur”/”fulkultur”, hur det kan svänga med tiden och plötsligt har ett verk en helt annan status än tidigare. Varför tycker vi som vi gör? Påverkas vi mest av omgivningens trender? Utställningen ställer den filosofiska frågan om var skönheten egentligen ligger. I betraktarens ögon?

Jag önskar också hinna med några filmer på Cnema och Visualiseringscenter C: Blue Jasmine, Känn ingen sorg och domfilmen Rymdresan 3D. Jasmine i Blue Jasmine är en Woody Allen-film med Cate Blanchett i huvudrollen. Kanske ser jag den tillsammans med min mamma. Vi är båda lite fascinerade av Woody Allen.

Känn ingen sorg är inspirerad av Håkan Hellströms texter och musik. Har hört att den ska vara väldigt bra, men är ärligt talat lite skeptisk. Är inte lika betuttad i Håkan Hellström som många andra kring min egen ålder. Gillar dock idén att bygga en story på musik.

Har tänkt se Rymdresan 3D den ett tag nu men det har inte blivit av ännu. Verkar spännande i alla fall! Christer Fuglesang guidar på den internationella rymdstationen ISS och jag vet sedan tidigare att Visualiseringscenter C gör bra grejer.

Text: Melinda Reyes Hiltunen
Beskriv dig själv
Jag är KSM-student. Nyfiken och intresserad av att lära mig nya saker.

KULTURNATTEN Norrköping

28 september 2013

Norrköpingsvetarens val

kl 12-23 NP33-Konstforum-Knäppingsborg-Konstmuseet
GRATIS Konstbuss

kl 13, 14, 15, 16 Laxholmstorget
Guidad tur i Norrköpings 1900-tal med dubbeldäckarbuss

kl 14 Östergötlands arkivförbund, Vattengränden 14
Fotoutställning Slutarna, vernissage

Nyfikna studentens val

kl 11.30 Visualiseringscenter C, Kungsgatan 54
Rymdresan 3D, domfilm

kl 14-24 Autism- och Aspergerföreningen
Det autistiska ögat vernissage kl 15

kl 14.30 Cnema, Kungsgatan 56
Blue Jasmin

kl 15-16 ABF Bergslagsgården, Västgötegatan 25
Värsta konsten, fulkonst eller finkonst – vem bestämmer?

kl 15-22 Kriminalvården, Slottsgatan 77
Under lås och nyckel

kl 16.30 Cnema, Kungsgatan 56
Känn ingen sorg

kl 18-22 Verkstad, Kvarngatan 38
Act on instinct – Elin Magnusson

Kampsport utan gränser

kl 17-21

Kamphuset, Stockholmsvägen 21
Norrköpings Shitoryu karateklubb, Norrköpings Jujutsuklubb, Bujinkan Dojo Norrköping, Fu Jow Qin Na, Norrköpings Aikidoklubb

Värmlandsgatan 16
NBK Akilles, Iayan System III Eskrima, Lo Wushu

Vulkangatan 6
Aikido Academy, Shotokan Karate, Norrköpings Judoklubb

Butängsgatan 44
Primate Lounge, brottning, Brazilian Jiu-Jitsu, MMa, Thaiboxning

Repslagaregatan 13
Systema RMa

Tunnbindaregatan 8
Kenpo Karate

LÄNKAR
Norrköpings kommun, Kulturnatten hemsida
Vi tipsar inför Kulturnatten (1) Sökaren och Allätaren reportage Kultursidan.nu 23/9 2013

FLER BILDER INFÖR KULTURNATTEN
BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to Vi tipsar inför Kulturnatten 2013 (2)

  1. Pingback: Vi tipsar inför Kulturnatten 2013 (4) - KULTURSIDAN.nu

  2. Pingback: Vi tipsar inför Kulturnatten 2013 (3) - KULTURSIDAN.nu