• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Linn Koch-Emmerys foton på Stadsmuseet

Linn Koch-Emmery – På väg 2008-2013

Fan av Jack Kerouac. Inspirationen märks men ögonblicken är Linns egna.

 

Otvungna stunder som varit

 

När man har flera hundratals och kanske tusentals bilder som man samlat på sig under 5 års tid, hur väljer man då ut vilka fåtal som ska få sitta på väggarna och visas för andra? Linn Koch-Emmery svarar enkelt ”Det är bilderna som berättar något och som har ett estetiskt värde, liksom. Det här är estetiskt fint, så väljer jag. Det där är snyggt.”

Linn Koch-Emmery fick en kamera år 2008. Hon började då föra dagbok, i fotoform. Bilderna är tagna ur stunder och hon menar att hon aldrig försökt tvinga fram en händelse eller förplanerat en känsla för att fånga något med sin kamera. Bilderna har funnits på internet och hon berättar också att hon fått vissa bilder publicerade i tidningar. När Stadsmuseet frågade henne om de kunde visa hennes fotodagbok så var det förmodligen inte så svårt att säga nej.

Anders Karlin, intendent på Norrköpings stadsmuseum är glad över kontakten med Linn.
– Hon är mycket aktiv, även inom musik, och detta är ett drag av hennes liv.

 

Linn Koch-Emmery
Bildspråk som ett musikalbum. Ruffigt, säger Linn Koch-Emmery själv.

 

På väggarna i Rum för fotografi hittar vi bilder på mat hon ätit, scener hon stått på och bakom, sängar hon legat i, vänner hon varit med, fönster som hon tittat ut igenom och lite till. Eftersom många bilder har fångat en känsla av stunden så finns det ett visst bildspråk som liknar det man kan hitta på musikalbum. Det kanske inte är så konstigt eftersom Linn är aktiv i bandet Zau Glück. På bilderna ser vi att hon har följt band som Maskinen, Slagsmålsklubben och Den svenska björnstammen.

Linn berättar om sitt bildspråk: ”Det är lite ruffigt, som när man står i en replokal. Det är inte rent och snyggt. Fokus ligger på känsla hellre än yta.” Hon har låtit sig inspireras av favoritromanen On the Road” av Jack Kerouac. Men expert på området måste du inte vara.

– Man ska kunna gå in här utan att behöva veta vilka Den svenska björnstammen är, säger Linn, och njuta ändå.

 


Bilderna är belysta av spotlights i det dunkla rummet, Rum för fotografi.

 

Bilderna är digitala och även efterarbetade. Tyvärr så syns detta rätt så tydligt på de få bilder som är så pass förstorade så att de nästan tar upp en mindre vägg. Annars är många bilder både fina och varierade. Vissa är svartvita och andra är färggranna. Vissa är suddiga och andra är tydliga. Det är olika stunder fångade på bild.

Så vem ska gå till Rum för fotografi och se utställningen På väg 2008-2013? Det ska du som är fotointresserad och andra som kanske vill få inblick i någon annans liv men finner sig för blyga för att knacka en främling på axeln och fråga.

Text och foto: Christian Hellberg

 

STADSMUSEET Norrköping

28 september 2013 – 12 januari 2014
Vernissage 28/9 kl 17
På väg 2008-2013
Linn Koch Emmery – fotografi

 

LÄNKAR
Linn Koch-Emmery hemsida
Norrköpings stadsmuseum hemsida

FLER BILDER FRÅN UTSTÄLLNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157635953841035″]

 

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.