• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Garderob – fri flamenco på NP33

Diaa Eddin & Eliza Miscior i Garderob

Schalen är ett betydelsebärande attribut i Garderob med Eliza Miscior och Diaa Eddin.

 

Historier om passion och dans

 

Trägolvets långa plankor över konsthallen NP33 stora rymder har en perfekt resonans. Som gjord för flamenco, den stolta hållningens, klappande händernas, passionens och – framför allt – de snabba fötternas dans. Diaa Eddin värmer upp med blankputsade skor som smattrar på golvplankorna.

 

Försvinnande snabba fotsteg.

Försvinnande snabba fotsteg.

 

– Vi lämnade Sevilla i juni. Jag längtar redan tillbaka.
Polska Eliza Miscior studerade klassisk gitarr i när hon hoppade på en workshop i flamencogitarr. Under kursen erbjöds deltagarna också att prova på flamenco. Det var kärlek från första steget. Eliza Miscior bytte gitarren mot dansskorna, studerade flamenco i Warszawa i två år och fortsatte till Spanien, till flamencons huvudstad Sevilla och sökte in på en flamencoskola.

– Jag växte upp och fann att jag dansade när andra gick.
Diaa Eddin utbildade sig till dansare hemma i Syrien, klassisk balett, karaktärsdans och alla andra danstekniker man lär sig på en dansskola. Efter utbildningen kom han med i ett danskompani.

– Vi dansade arabisk folkdans men med ny teknik, säger Diaa Eddin och berättar att han efter en tid flyttade till Libanon där möjligheterna för dansare var friare och där man kunde se dansare från Europa. Han såg en flamencoshow och blev förälskad. Detta måste han lära sig, och letade efter den bästa flamencoskolan.

 

Eliza Miscior & Diaa Eddin i Garderob
Den fascinerande kombinationen av stolta kroppar och vibrerande snabba händer och fötter.

 

Från spanska Sevilla är det långt till Norrköping men nu är det utflugna paret här och vill skapa sig en tillvaro i Sverige. Soffan hemma hos moster är en start. Och så Garderob – deras föreställning där de tar den stolta flamencon vidare till en ny publik.

De klassiska elementen är där, de snabba fötterna som smattrar, händerna som klappar, solfjädern i kvinnans hand, skicklighet och passion i förening. Deras tillägg är utnyttjandet av scenografin, skapandet av en berättelse. Känsla och handling i ett. Fri flamenco.

– Jag tror att jag är mer traditionell, säger Eliza Miscior. Han är mer experimentell.
– Christina, vår lärare i Sevilla, är stolt över oss, säger Diaa Eddin.

Jag ser repetitionen av Garderob som har undertiteln En kärlekshistoria under svåra omständigheter. Den har en minst sagt överraskande start, är full av liv, ungdomlig lekfullhet. Av de svåra omständigheterna ser jag inte ett spår. Bara passionerad flamenco.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

NP33 Norrköping

28 september 2013 kl 12.30
Garderob – en kärlekshistoria under svåra omständigheter
Diaa Eddin & Eliza Miscior, flamencodansare

 

LÄNKAR
NP33 hemsida

FLER BILDER FRÅN REPETITIONEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157635966055976″]

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.