• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Kristina Wikström på Galleri Dag Andersson

U.T. Lambdaprint 70x100 cm av Kristina Wikström
U.T. Två rektanglar på en stor vit yta. Digital målning av Kristina Wikström.
Originalet, 70 x 100 cm i storlek, är tryckt i lambdaprint och monterat på mdf.

 


Digitalt måleri med glans. Konstnären Kristina Wikström prövar och prövar igen. Film 2:57 min.

Paintshopper

 

Hon har alltid flyttat och ordnat. Redan när hon gick sin första konstutbildning, textilformgivning i Amsterdam. Och fortsatte med ordnandet även när hon målade, som styckena i balsaträ för några år sedan. Bröt upp och flyttade om.

Nu målar konstnären Kristina Wikström med kamerans hjälp, kamerans och datorns. I bildhanteringsprogrammet Photoshop blir de fotograferade motiven plana ytor som ställs mot varandra, oftast parvis, på ett färgvalt lager, svart, vitt, dovt grönt eller mörkt blått.

– Jag fotograferar hur mycket som helst, säger Kristina Wikström. Och innan en målning är färdig så kan jag ha bollat runt hundratals olika ytor mot bakgrundsytan och innan de hittat sin rätta placering.

På samma sätt är det viktigt att verken samarbetar med och mot varandraGalleri Dag Anderssons vita väggar. Här hänger elva verk, några monterade på mdf-skiva, med vattrad yta. Andra är verkligt stora och tunga glasskivor där bilderna ser ut att ha smält in i glaset som ger en djupverkan. I det svarta skymtar bilderna, några tydligare, andra kan bara anas. Hemlighetsfullt.

Utställningen heter De ma branche och merparten av verken har franska titlar. Men så är också utställningen ett resultat av en stipendieresa till Frankrike, där konstnären fotograferade miljöer nära ateljén. Många portar och grindar varav några dröjer sig kvar i glaset som minnen, Des souvenirs, som ett av verken heter.

Och som minnen och drömmar är bilderna svåra att fånga, ytans glans speglar rummet och betraktaren.

– Då blir man ju själv en del av bilden när man tittar på den, förklarar Kristina Wikström.

Det är meningen. Sparsmakad konst som kräver att betraktaren med väntan och tålamod tar sig in under ytan.

Text och film: Ann-Charlotte Sandelin

  • GALLERI DAG ANDERSSON

  • 19 mars – 24 april 2011
    De ma branche
    Kristina Wikström
Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Kristina Wikström på Galleri Dag Andersson

  1. Pingback: Dag Andersson stänger sitt galleri (reportage) | KULTURSIDAN.nu

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.