• KULTUR-ANNONS

 • NYHETER

Öppen salong på Stadsbiblioteket

Leif mitt i publiken
Populärt program. Salongen var fullsatt när Leif V Eriksson kåserade.

 

Country rock, skrock och snusfabriken

 

Varje tisdag efter lunch har Norrköpings stadsbibliotek Öppen salong med olika föreläsare. Nyligen besökte Lasse ”Johnny Cash” Lindfors Salongen och berättade om Countrymusikens skandaler och brustna hjärtan.

 

Ur Lasses samling Lars Lindfors
Trångt när Lasse föreläste
Lasse Lindfors visade en liten del av sin stora samling vid sin föreläsning som drog stor publik.

 

Föreläsningen var i viss mån unik då Lasse hade engagerat Trailerpark Idlers som liveband. Den relativt stora lokalen var fullsatt och många besökare trängdes även ii korridoren för att få lyssna till Lasse Lindfors och hans initierade berättelser.

Kombinationen av kåseri och livemusik var en lyckad satsning och det är bara att hoppas på att flera arrangemang kombineras på samma sätt. Lasse Lindfors är en uppdaterad källa när det gäller countrymusiken även om de flesta mest kopplar honom till Johnny Cash.

 

Leif V Eriksson
Leif V Eriksson kåserade om skrock.

 

Nu i veckan var Leif V Eriksson, känd före detta apotekare, revymakare och inte minst krönikör, på plats och kåserade om Skrock i gången tid och nutid. Även Leif V fyllde lokalen och vi fick bland mycket annat reda på varför 13 är ett ”olyckstal” och varför man undviker att gå under stegar.

Ämnena kontrasterar, inte ett inslag är det andra likt. Närmast på programmet står, som exempel, den 22 mars Petter Swartz snusfabrik 1751 – 1912 och det är journalisten och ättlingen Bertil Swartz som berättar. Den 29 mars berättar HR-konsulten och utredaren Margareta Sandebo-Eriksson om bokprojektet Gullvivebarn – att förebygga kriminalitet.

Sven Trolldal berättar den 12 april om Vildhussens bravad i Östra Jämtland 1796 i sitt föredrag Sjön försvann och forsen tystnade. Andra föreläsare som kommer är Christer Fällman, som är chef för Linköpings konsthall Passagen och bokälskaren och fritidspolitikern Christina Brusén.

Text & foto: Sven Åke Molund

 • ÖPPEN SALONG Norrköpings stadsbibliotek

 • Kvarvarande program:
 • Tisdag 22 mars kl 13
  Petter Swartz snusfabrik 1751 – 1912
  Bertil Swartz
 • Tisdag 29 mars kl 13
  Gullvivebarn – att förebygga kriminalitet
  Margareta Sandebo-Eriksson
 • Tisdag 5 april kl 13
  Mångfald i konsten
  Christer Fällman
 • Tisdag 12 april kl 13
  Sjön försvann och forsen tystnade

  Sven Trolldal
 • Tisdag 19 april kl 13
  Vårens nya böcker
  Christina Brusén
Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.