• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Hemgårdens Kuskbostad och stipendiater

Hästen tittar fram från sin spilta.

Vad vore en kuskbostad utan häst? Curt Gränjefors har gjort sitt bästa för att skapa stallkänsla i Hemgårdens gamla Kuskbostad.

 

Hemma hos en hyrkusk

 

Under Kulturnatten, vid ett besök på Hemgården, så upptäckte vi ett för oss okänt museum. I det lilla gula huset i anslutning till Hemgården, och som på sitt övre plan är känt som Börje Hjorts ateljé, är ett museum ”gömt”!

En skylt ovanför dörren berättar att det är Kuskbostaden och då dörren var öppen så gjorde nyfikenheten att vi gick in till, vad som visar sig vara, ett Kuskmuseum.

Vi togs emot av Curt Gränjefors som många känner från Kyrkans museum på andra sidan Motala Ström. Det visar sig att Curt har iordningställt ett ”Kuskens museum” i den byggnad som uppfördes som brygghus på 1760-talet men som 1876, efter en om och tillbyggnad, blev vagnshus, brygghus och kuskbostad för kusken Carl Gottfrid Carlsson.

Den siste hyrkusken som verkade i Norrköping var Evald Fredriksson som avled 1981. Han är känd av många äldre Norrköpingsbor som fortfarande kommer ihåg honom. Bostadsdelen består av ett rum och kök samt bagarstuga/tvättstuga.

 

Eldstaden med brödspade.
Eldstaden med brödspade.

 

Curt Gränjefors har försökt illustrera hästkuskens verksamhet i Norrköping under första delen av 1900-talet. Och bilderna i museet visar på några användningsområden för hästtransporter. Föremålen har skaffats från olika håll, bland annat från Curt Gränjefors egna samlingar. Bilderna kommer från Norrköpings Stadsmuseum.

Museet stod klart i september 2011 då det invigdes. Enligt uppgift är museet öppet sommartid men det är osäkert om det finns med i några förteckningar över sevärdheter i Norrköping.

Under Kulturnatten passade Hemgården på att dela ut stipendier till tre unga begåvningar. Malin Svärdmalm, Karl Sanner och Hannes Nyström Bennich fick under kulturnatten ta emot var sitt stipendium på 8 000 kr från Stig Pherssons stiftelse.

Malin Svärdmalm som går på musikgymnasiet De Geer, spelar både fiol och nyckelharpa. Karl Sanner har setts på scen sedan 11-årsåldern på både Östgötateatern och på Arbis och studerar nu på Balettakademien i Göteborg. Hannes Nyström Bennich fördjupar sig i jazzens värld på Lunnevads folkhögskola.

Text och bild: Sven Åke Molund

 

LÄNKAR
Hemgården hemsida

FLER BILDER FRÅN UTSTÄLLNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157636052328966″]

 

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.