• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Osedd blir sedd i mörkrets Lilla kammaren (recension)

Råttan bjuder hem Kameleonten.

– Kom in, kom in. Det är lite rörigt, men varför skulle man städa i en kloak, säger Råttan till Kameleonten. I rollerna Ann-Louise Persson Hall och Åsa Husén.

 

Dunkelt samspel i skräckmiljö

 

I höstmörkret, utanför Lilla Kammaren väntar vi, några åskådare. Nedanför på gatan utbryter ett slagsmål som vi bevittnar storögt. Sedan öppnas dörren till kammaren. Dörren har fastnat så vi får klämma oss in. Med darriga ben går vi nedför trappan. På golvet ligger skräp och droppar faller någonstans. Vi har tagit oss ner i underjorden.

Först nu kan föreställningen börja, med den perfekta inramningen både utanför och inne i lokalen. Det blir mörkt. Det enda som bryter mörkret är nödutgångens lampa, tystnaden störs av buller från tunnelbanetåg och droppande. En stunds lugn infaller sig.

Nu närmar sig Råttan och hans gäst, vi hör prat i mörkret. Lampan tänds, värden förklarar för en osynlig gäst att det rörigt. Men varför skulle man städa i kloak?! skrattar Råttan. Snett bakom oss framträder Kameleonten, en svartmaskerad man, med ett långt vapen riktat mot Råttan. Råttan verkar inte vara speciellt rädd, utan snarare uppspelt över våldsmannens besök. Råttan lyckas avväpna mannen, bokstavligt talat. Han tramsar, babblar och bjuder på sockerfri juice. Ett schackspel inleder samspelet mellan dem.

 

Snabba avgöranden.
Med några snabba drag tar Kameleonten hem spelet på brädet.

 

Osedd är en enaktare som både är skriven, framförd och regisserad av Teater Lekhuset, en fri grupp inom Kvartersteatern.  Och det är en lekfull stämning, trots den obehagliga omgivningen. Det finns komik i scenografin också. Till exempel har Råttan en trådback med droger. Där ser jag en förpackning med Ipren-gel, och på schackbrädet har en tappad pjäs ersatts med en Nezeril nässpray.

Efter en stunds spelande börjar Kameleonten öppna upp sitt inre. Ett obehag uppstår. Det övergår långsamt till trevnad med hjälp av Råttans charm och tebjudning. Den stressade och obehagliga Kameleonten brister ut i ett ofrivilligt skratt.

 

En enkel måltid.
Råttans enkla måltid.

 

Kanske är det de små övergångarna mellan allvar och humor som gör att jag trivs framför skådespelarna? De har en intensitet och spelglädje som bara kan uppstå hos amatörskådespelare. Det är en rörande liten föreställning. Manuset som gör urpremiär, förtjänas att spelas igen.

Slutet är oväntat och väntat på samma gång, det finns en osäkerhet. Ska det sluta komiskt eller tragiskt? Skådespelet lämnar några frågor obesvarade. Vilka är karaktärerna egentligen? Det finns ledtrådar i scenografin, men det får ni som blivande publik upptäcka själva!

Text: Malin Ringdahl
Foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

TEATER BRÅDDGATAN 34, Norrköping

18, 19, 25 & 26 oktober 2013 kl. 20 Lilla kammaren
Osedd
Av och med Teater Lekhuset, en fri grupp inom Kvartersteatern

Ljud och ljus: Emelie Gustavsson
Biljettpris: 60 kronor

MEDVERKANDE
Råttan: Ann-Louise Persson Hall

Kameleonten: Åsa Husén

LÄNKAR
Osedd info
Kvartersteatern hemsida
Teater Bråddgatan 34 hemsida
Teater Lekhuset ger enaktaren Osedd reportage Kultursidan.nu 17/10 2013

FLER BILDER FRÅN FÖRESTÄLLNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157636727035394″]

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.