• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Spelglädje Som ni vill ha det (recension)

Brödrabråk på gång, Adam avstyr.

Brödrabråk på G. Oliver och Orlando är just i färd med att puckla på varandra när Adam avbryter. I rollerna Oskar Lindström, Ricki Gonzalez och Daniel Braesch.

 

Musik och dans för tidlöst spel

 

Vi sitter mitt i ett slagfält. Soldaterna kommer inrusande bakom oss och framför väntar de som de ska slåss med. I bakgrunden en brinnande borg. Aktörerna är helt klädda i svart och slåss med käppar och fäktas med svärd. Snyggt koreograferat i all sin råhet. En hertig vinner och hans bror drivs på flykt.

Fartfyllt blir det när Kulturskolan och Fritidsgårdarna i Norrköping tar sig an Shakespeare tillsammans och gör musikteater av komedin. I söndags var det premiär för föreställningen Som ni vill ha det på Arbis.

 

Brottningsmatch.
Brottningsmatch med fula grepp.

 

På en annan plats gör två andra bröder upp med varandra. Den yngre brodern Orlando känner sig försmådd av sin äldre bror Oliver som fått ärva i stort sätt allt. Oliver låter lillebror leva som en fattig bonde utan den utbildning som anstår en riddarson. Orlando ger sig av för att skapa sig sin egen lycka.

Han får snart en chans när han utmanar den nye hertigens slagskämpe Charles. Den vackra Rosalinda, dotter till den besegrade hertigen, och hennes oskiljaktige vän och kusin Celia blir åskådare till slagsmålet. Orlando vinner fighten, men förlorar sitt hjärta till Rosalinda. Första akten avslutas med en innerlig duett mellan Orlando (Ricki Gonzalez) och Rosalinda (Klara Aspling). Jag skulle gärna ha hört dem sjunga mer i föreställningen. De har båda fina röster och sjunger med stor inlevelse.

 

Lek och fest i Ardennerskogen.
Lek och fest i Ardennerskogen.

 

Efter pausen förflyttas vi ut i Ardennerskogen dit alla verkar ha tagit sin tillflykt. Rosalinda, nu utklädd till ynglingen Ganymedes, och Celia föreställande hans syster bor i skogen sedan de drivits på landsflykt av Celias far. Celia (Fanny Liljegren) är tryggheten själv i både repliker och kroppsspråk. Med sig har flickorna narren Proba (Nea Kjellström Pålbäck) som på ett underfundigt sätt sprider klokskap kring sig.

Orlando letar efter Rosalinda i skogen men finner istället den besegrade hertigen och hans män. De lever likt Robin Hood ute i den fridfulla naturen. Oliver, Orlandos bror, letar efter Orlando för att föra honom, död eller levande, till den härskande hertigen. Och till råga på allt träffar vi på herden Silvius som utan framgång försöker få flickan Phebe att älska honom.

Som alltid blandar Shakespeare högt och lågt – kungar med bönder och civiliserat hov med vild skog för att låta personerna spegla sig i varandra. Och visst är vi alla lika, trots börd och ursprung längtar vi alla efter kärlek och rättvisa.

 

Ett av de finaste ögonblicken i föreställningen – kören som växer – dansen som förtrollar.
Förtrollande ögonblick. Kören och en dansare.

 

Scenen på Arbis myllrar av aktörer. Gycklare och dansare markerar övergångar och avslut på de olika scenerna. De binder samman föreställningen och ger oss i publiken chans att landa i händelseförloppet som inte alltid är så lätt att hänga med i. Scenbilden utgörs av filmade stillbilder som snabbt förflyttar oss från en plats till en annan. I övrigt är scenen tom på rekvisita förutom de praktfulla kostymerna som många ser ut att komma ur Östgötateaterns välfyllda klädförråd.

Musiken i föreställningen understryker tidlösheten i handlingen. Rock- och popmusik blandas med musik från 1500-talet. Musikanterna sitter både på läktaren och finns med uppe på scenen. Det låter riktigt bra, men ibland blir ljudstyrkan något starkare än det är behagligt för öronen.

 

Bolivianska dansgruppens smittande intensitet.
Fartfyllt. Den bolivianska dansgruppen smälter väl in i handlingen.

 

Ett annorlunda inslag är den bolivianska dansgruppen som gör två intensiva och fartfyllda danser i föreställningen. De smälter väl in i handlingen och bidrar till det nytänk musiken i sig bidrar med till pjäsen. Trots många och långa repliker klarar skådespelarna att leverera texten. Ibland går det lite för fort, men det mesta går fram. Helheten är styrkan och spelglädjen går det inte att ta fel på.

Text: Felicia Eriksson
Foto: Sven-Åke Molund och Ann-Charlotte Sandelin

 

ARBIS Norrköping

Premiär 3 november 2013
5 november kl 18.30
9, 10 november kl 15
Skolföreställningar 7, 8, 12, 13 november
Som ni vill ha det
av William Shakespeare

Översättning: Göran O Eriksson
Regi:                                   Pia Molin, Robin Lundstedt
Musikansvarig:                   Mattias Bhatt
Arrangemang och nyskriven musik:         Yaki Petersohn Shilo
Koreografi:                          Pascal Behnan
Stagefighting :                     Tarmo Hietala
Filmbakgrund:                    Måns Ahlin
Kostym:                             Susanne Pehrsson, Pia Molin, Östgötateatern
Ljusdesign:                         Gustav Langström

MEDVERKANDE
Skådespelare, sångare, dansare och musiker från Kulturskolan och Fritidsgårdarna

LÄNKAR
Arbis hemsida
Fritidsgårdarna hemsida
Kulturskolan hemsida
Som ni vill ha det nära premiär på Arbis reportage Kultursidan.nu 30/10 2013
FLER BILDER FRÅN FÖRESTÄLLNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157637352852426″]

 

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.