• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Reijmyre glasbruk firar 200 år

04hänger på formgivarna
Utställningen Det hänger på formgivarna presenterar fem av glasbrukets nu verksamma designers.


Reijmyre glasbruks 200-årsjubileum 2010. Ett besök i glasbruket och en titt på utställningen i engelska magasinet. 2:07.

 

Nytt glas på gammalt bruk

 

Många långa år har passerat sedan ugnarna för första gången tändes i Reijmyre glasbruk.

I år firar bruket 200-årsjubileum, vilket uppmärksammas på flera platser runt om i Östergötland. Inte minst i Rejmyre där det utbyggda museet visar på forna tiders hantverk.

 

Glasblåsare
Glasblåsare på Reijmyre bruk.

 

Engelska magasinet som ligger runt hörnet på Bruksgatan väljer att ställa ut verk av fem nu levande glasformgivare, nationellt och internationellt kända. Alla fem har samarbetat med Reijmyre: Claes Uvesten, Ida Olai, Margareta Hennix, Tomas Harila Carlgren och Lina Öhlund.

Utställningen Det hänger på formgivarna bjuder på en bred variation av olika bruksföremål, så som glas, skålar och vaser. Men även skulpturer och lampor finns till beskådande.

 

Svinhuvud av Claes UvestenDocka av Claes UvestenClaes Uvesten.

 

Det är lätt att reagera på Claes Uvestens, verk. Svinhuvudet har han skapat genom att blanda glas och metall. Hans dockhuvuden med ingjutna foton överraskar, öppna för tolkningar.

 

 

Tupp av Ida OlaiBasic – glasservis av Margareta HenixTupp av Ida Olai.
Basic glasservis av Margareta Henix.

Ida Olai blandar skulptur med funktion i sina halvabstrakta  svan- och tuppvaser. Som hon har gjort särskilt för utställningen. Margareta Hennix visar storsäljaren glasservisen Basic, som har erhållit utmärkelsen Utmärkt svensk form.

 

 

 

Tomas Harila Carlgren
Maud av Tomas Harila CarlgrenTomas Harila Carlgren.

Tomas Harila Carlgren arbetar både med textil och glas i sitt konstnärsskap. Här visar han blå glas och det gröna Maudglaset med tydliga luftbubblor.

 

 

Lina Öhlund, som mest är känd för den specialdesignade glasserien Senses som skapats i samarbete med vinkännaren Sverker Magnusson, visar här lampkupor.

Reijmyres glasbruks 200-årsjubileum uppmärksammas öven utanför den lilla bruksorten i Finspångs nordöstra hörn. Östergötlands länsmuseum i Linköping och Arbetets museum i Norrköping firar även de Reijmyre glasbruks jubileum.

I Linköping visas utställningen Jugendglas från Reijmyre. Här visas glas i överfångsteknik som tillverkades på glasbruket mellan 1901 och 1918. Med på utställningen finns det även ett 30-tal förlageskisser i akvarell.

Arbetets museum i Norrköping hålls utställningen Där sand blir glas. Det är en utställning om arbetet på glasbruket samt dess historia.

Text och foto: JOHAN ROTH och YRSA SANDELIN

Engelska magasinet
Det hänger på formgivarna
8 maj – 15 augusti 2010

Arbetets museum
Där sand blir glas
18 maj – 3 oktober 2010

Östergötlands länsmuseum
Jugendglas från Reijmyre
2 maj – 5 september 2010

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.