• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Johanna Wallins återbruk på Popsi


Gladstickad kofta. Men i utställningsmontern visar Johanna Wallin återanvända textilier. Plus lite småvarmt.

 

”Man måste få leka lite också”

 

– Mormor hade flera mejerskeförkläden på gång samtidigt; det nyaste till mjölken, det sämsta när hon hölls med potatisen, sedan blev de trasmattor. Det var så man gjorde förr, använde, sydde om och slet ut. Det är därför museerna ofta saknar äldre vardagskläder.

Återanvänd textil heter Johanna Wallins lilla utställning på Popsi på Knäppingsborgsgatan i Norrköping. Utställningen är en återanvändning i sig, Johanna som är stickdesigner till vardags ville visa något annat vid Re:Designmässan som nyligen hölls på Crescendo.

– Jag åkte hem till mamma och vi gick igenom en garderob hemma, med kläder från när jag var barn, och när mamma var barn. Det var som en arkeologisk utgrävning i kvinnohistoria.

 


Knappglädje. Detalj ur frackskjortans broderi.

 

Resultatet ser vi på väggarna i Popsis lilla utställningsmonter. Ett av mormors finaste mejerskeförkläden har prytts med gröna löv. Tryckta löv med sydda konturer och stjälkar, små tyglöv eller bara konturer. En frackskjorta har uppdaterats till gladare festvariant med både gröna löv och glittrande röda små knappar. ”Jag gillar löv.” Och mormors kaffeduk med blått korsstygnsbroderi är nu en unik klänning.

– Jag tänkte på duken som en yta. Om man börjar tänka kläder direkt så blir man lätt låst, att en ros ska hamna mitt i, förklarar Johanna Wallin som i grunden är sömmerska. Mönstret får hamna där det hamnar och ibland blir det dåligt och ibland blir det bra.

Samma tankar om textilen som yta hittar man i en blus gjord av kökshanddukar. Tyget är stadigt, monogram – ER16 och RW – sitter på bröstet och vid ena manschetten. De röda utsmyckande bårderna sitter tätt och ger färg till det ljusa linnetyget.

– Det är ju ofta så med handdukar och lakan att tyget i mitten är utslitet medan kanterna är stadiga och bra, säger Johanna Wallin. Så jag har lagt till ett stycke tyg till ärmen och när det fortfarande saknats tyg så har jag sytt på ett stycke till.

 


Äldre textilier får nytt liv. Frackskjortan fick ett festbroderi, lakanet blev en blus och kaffeduken blev en klänning.

 

Hon reflekterar även över textilen som en del av vår historia, familjens, kvinnors och mäns kulturhistoria. Arvet från mormor, som var duktig på att sy och brodera, kan Johanna sätta saxen och nålen i. Liksom i textilier hon får eller hittar från andra håll. Men inte i mammas, textilkonstnärens.

– Jag tror jag måste ett steg längre bort i generation. Men man måste också dra en gräns för vad man kan och bör spara, för att bevara teknik och mönster. Det hörde till textilkulturen att återanvända och göra om, framhåller Johanna Wallin.

Hon är inte rädd för att retrotrenden går över. Även om en del lämnar den för nya trender finns det alltid de som stannar. Att köpa begagnat, både kläder och möbler, har blivit stort. Hon berättar om klädbibliotek där man kan låna och lämna tillbaka. Och att slöjd har blivit inne bland många unga.

– Man man måste få leka lite också. Alternativet för kaffeduken hade varit ytterligare 30 år i garderoben.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

POPSI Norrköping

20 – 30 november 2013
Återanvänd textil
Johanna Wallin

PROGRAM
Onsdag 20/11 kl 17-20
Lördag 23/11 kl 11–14
Julstickning
Workshop
Pris o info: Popsi

LÄNKAR
Johanna Wallin hemsida
Popsi / Linda Moberg blogg

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.