• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Snart premiär för Lugna dig Älskling!

Repetition pågår. Regissören Stephan Grönroos antecknar flitigt.

 

”Första gången jag får vara fräck i mun”

 

Taklampornas ljus flackar i Villastadsskolan i Kneippen i Norrköping. Carola Fogelgren har en liten röd ros i urringningen. Rosen, urringningen och klänningen hör till Dolores, hennes rollfigur i komedin Lugna dig Älskling… det är jul!

– De tror ju att jag är spanjorska så jag ska färga håret svart. Men jag är från Åtvidaberg!, säger Carola Fogelgren och skrattar.

I verkligheten är hon från Norrköping men bosatte sig i Söderköping när barnen var små. Amatörteater har hon spelat i tio år, mest i Sythercopie och nu även i det teatergäng som de senaste fem åren spelat folklustspel på Forsemanska gården.

– Från barnteater till vuxenteater, säger hon och skrattar åt sina egna ord, säger att ”det låter fel”. Jag tror att hon menar att lekfullheten i spelen suddar ut den sortens gränser.

 

Nettan instruerar Dolores, som ska låtsas vara familjens hembiträde.
Nettan instruerar ”hembiträdet” Dolores. Från vänster Marina Andersson, Janne Gustavsson och Carola Fogelgren.

 

– Jag gör hellre genomdrag och går igenom i efterhand. Folk kan sina repliker även om det händer att de tappar dem. Regissören Stephan Grönroos vet vid det här laget hur han vill lägga upp arbetet.

Två par och ett hembiträde på låtsas. Repetitionerna har pågått hela hösten, omväxlande i Villastadsskolan i Norrköping och i Vidarlogen i Söderköping där komedin får sin premiär och spelas i december. Han har själv skrivit pjäsen om paret som får besök av makens nye chef med fru. Upplagt för fördomar, förvecklingar och förväxlingar i ett manus som fylls av små vitsigheter, intim humor och pikanta avslöjanden.

– Det är en komedi som jag vill väva in lite allvar i.

Ett piano, stolar på rad och så hela matsalsmöblemanget i skolan. Det är så långt ifrån en teaterscen man kan komma, och i denna störande miljö ska ensemblen leva sig in i skådespelet. I fina Vidarlogen i Söderköping är scenografin redan på plats, med soffa, bord och lite till.

– Att komma hit är som att backa i utvecklingen, kommenterar Stephan Grönroos innan han sätter sig med sin skrivbok och följer genomdraget. Herr och fru Lejonhufvud för ett animerat samtal inför Chefens besök.

 

De två herrarna börjar upptäcka att de har mer än julslipsarna gemensamt.
Har de något mer än julslipsarna gemensamt? Till vänster Janne Gustavsson, till höger Peter Mattsson.

 

Peter Mattsson som spelar Chefen är nyast i ensemblen. Han är inlånad från Vikbolandsspelen där han spelat revy 2011 och 2012. Till sinnet har han alltid varit en spexare och berättar om den viktiga jobbträffen där han och kompisen dök upp klädda i morgonrock och med vin i droppåse med slang.

– Jag älskar att bjuda på skratt.

Det är en utmaning att stå på scenen i två timmar, särskilt jämfört med revyns snabba in- och utgångar i numren. Skillnaden är stor och Peter Mattsson uppskattar att komedin har en viss eftertänksamhet, avslöjar hur lätt det är att ha fördomar om medmänniskan.

– Jag lär mig jättemycket. Stephan är jättebra och noga. Han lägger fram sin idé, hur karaktären ska vara, sedan har man sin frihet. Vi diskuterar både scener och repliker.

– Första gången jag får vara fräck i mun, säger Carola Fogelgren och skrattar. Det har hon lätt för.

– Det är en fin gemenskap i ensemblen, vi skrattar tillsammans.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

VIDARLOGEN Söderköping

5 – 15 december 2013
Lugna dig Älskling… det är jul!
Manus och regi: Stephan Grönroos

Prod: Folklustspel i Söderköping och Nicim produktion

MEDVERKANDE
Janne Gustavsson
Marina Andersson
Carola Fogelgren
Peter Mattsson
Annika Knutsson

LÄNKAR
Lugna dig älskling… info

FLER BILDER FRÅN REPETITIONEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157638070876645″]

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.