• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Konserter för att rädda liv

Kulturskolan ställer upp. Christopher Eklund och Erik Öquist spelade ett spanskinspirerat program.

 

Pianister stöder gatubarn i Ukraina

 

Musikhjälpen som är ett insamlingsevent som varje år lyfter fram en undangömd humanitär katastrof. Just nu pågår den över hela landet och årets mottagare är projekt för att minska mödradödligheten, främst i samband med förlossningar, enligt FN:s Milleniemål 5.

Musikhjälpen är ett samarbete mellan P3 Sveriges Radio, SVT och Radiohjälpen. Mest känt är kanske de tre kända programledare som bosatt sig i en glasbur för att sända radio och TV dygnet runt i 144 timmar. Men även bortom inglasade programledare pågår många aktiviteter, bland annat på skolorna. I Norrköping ordnade eleverna på Diamantens skola Galakväll och på O’Learys kunde man önska låtar.

I onsdags den 11 december deltog olika grupper från Kulturskolan och från Dansakademin i insamlingen. De framförde musik och dans i varuhuset Spiralen från tidig eftermiddag till kväll.

– Vi hoppas att folk skall ta en stund att varva ner i julstressen genom att stanna upp och njuta av musik och dans och samtidigt skänka en slant till att för bättra mödrahälsan ute i världen, anförde Kulturskolans biträdande chef Ulla-Britt Eriksson inför Musikhjälpens evenemang.

Vid vårt besök spelade två unga gitarrister för den uppskattande publiken. Det var Christopher Eklund och Erik Öquist som spelade tillsammans i ett lätt spanskinspirerat program. Båda hoppas bli musiker i framtiden.

Kulturskolans stöd för utsatta medmänniskor fortsätter lördag den 14 december på Stadsbiblioteket i Norrköping. Kulturskoleelever ger då två pianokonserter till stöd för barnhemmet ”The Way Home” som hjälper gatubarn i Odessa i södra Ukraina. Engagemanget väcktes när pianoeleverna besökte Ukraina i somras och då mötte gatubarnen som fått ett nytt hem. De spelar musik och berättar och visar bilder och filmklipp från sin resa. I samband med konserten samlar de in pengar i bössor.

Text och foto: Sven Åke Molund

SPIRALEN Norrköping

Onsdag 11 december 2013 kl 14–19
Musikhjälpen
Elever från Kulturskolan, Rytmus och Dansakademin

 

STADSBIBLIOTEKET Norrköping

Lördag 14 december 2013 kl 13 och kl 14
Stödkonsert för The Way home
Pianoelever från Kulturskolan

LÄNKAR
Dansakademien hemsida
Kulturskolan hemsida
Rytmus musikgymnasium hemsida
Musikhjälpen hemsida
The way home hemsida

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.