• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Studenter visar Fancon på KSM-labbet

Från en avlägsen galax… Kostymerade ”cosplayers” som paraderade i mässan bidrog starkt till stämningen under konventet. Detalj ur foto från utställningen.

 

”Cosplayers gör hela stämningen”

 

Tack vare fansens goda gemenskap på sci-fi konvent, finns det stort utrymme för att utveckla empowerment, att gå från att känna sig maktlös, till att skaffa sig självförtroende.

Ur utställningstexterna

Var din egen Star Wars-figur. Det finns många människor som älskar fiktionens värld, en del så mycket så att de klär ut sig till hjältar eller skurkar. En högtidsstund var Sci fi-mässan i Stockholm i det gångna månadsskiftet. Om dessa personer och deras värld handlar utställningen Fancon, gjord av fyra KSM-studenter, och som visas i KSM-labbet i Norrköpings stadsmuseum.

– Vi tänkte mycket på filmens makt och hur det påverkar, vilken makt det har på en del personer. Speciellt tänkte vi på hur människor klär ut sig på konvent, berättar Charlotte Jörgenson.

 

Film 2
Grönt inslag på mässan. En utklädd besökare tog en titt i bokförlagets monter.

 

Som på beställning dök alltså Sci fi-mässan upp i Stockholm. Två av studenterna åkte dit och kom hem med material till en hel utställning med tyngdpunkten lagd på Star Wars.

– Vi var där i flera timmar, filmade, intervjuade besökare och fotograferade, beskriver Michelle Serra.

Filmmaterialet klippte hon samman till ett ljudlöst reportage på lite mer än tre minuter. Filmen ger en bra överblick över konventet från de långa köerna till mässans alla delar med kläder, spel, leksaker och alla utklädda personer.

– Det var kul, många cosplayers (=kostymerade personer). De i Star Wars sticker verkligen ut och gör hela stämningen, säger Michelle Serra.

– Det är bra med KSM-labbet, folk ser det när de passerar. Det är skarpt läge för studenterna men ändå inte för stort, lite lagom, uppskattar KSM-läraren Mattias Åkesson som tittar in på Stadsmuseet medan studenterna gör klart inför torsdagskvällens vernissage.

Han förklarar att utställningen ingår i ett större arbete. Studenterna har under hösten ägnat sig åt teoretiska studier, prövat på olika medier och går nu vidare med uppsatsarbete.

 

Arbete
Utställningsarbete. Fancon innehåller elementen affischer, porträtt, texter, film och ljud.

 

Förutom Michelle Serras film, som rullar på väggen i det alltmer mörklagda rummet, hörs Anna Söderbergs ljudupptagning. Hon har skapat ett rymdaktigt ljud och parat det med intervjuer med mässbesökare. Charlotte Jörgenson och Stephanie Määttä Hernandez har fyllt en vägg med filmaffischer, rollporträtt från mässan och korta texter med olika aspekter på ämnet. Texternas innehåll har de hämtat från tidigare gjorda fanstudier.

Ett sci-fi konvent fungerar som en plattform för manifestation, framförallt för vad man kämpar för eller emot. Det uppmuntrar till aktivt samhällsdeltagande.

Ur utställningstexterna

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Sven Åke Molund och utställarna

 

KSM-LABBET, STADSMUSEET Norrköping

12 – 15 december 2013
Fancon – En plats för filmens alla fans
Utställning

UTSTÄLLNINGSGRUPP
Charlotte Jörgenson
Stephanie Määttä Hernandez
Michelle Serra
Anna Söderberg

LÄNKAR
Sci fi world hemsida
KSM hemsida
Stadsmuseet hemsida

FLER BILDER FRÅN UTSTÄLLNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157638608278636″]

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.