• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Spelfilmens könsroller på KSM-labbet

Replikskiften i KSM-labbet. Louise Forsman och Caroline Netzell hänger upp de sista bilderna med scener från filmer som fått låna repliker från andra filmer.

 

Hollywood är inte jämställt

 

Hollywood är inte jämställt. Actionfilmer och romantiska komedier konserverar gamla könsroller. Det visar fyra KSM-studenter med statistik, effektivt gestaltad i form av staplade videoboxar. Och humor i form av replikskiften.

En ny utställning av andraårsstudenter på universitetets KSM-utbildning (Kultur Samhälle Mediegestaltning) har flyttat in i KSM-labbet på Norrköpings stadsmuseum. Fyra män är fler än fem kvinnor har studenterna valt som utställningstitel, tankarna går förstås till det slitstarka barnprogrammet Fem myror är fler än fyra elefanter. Men här är pedagogikens mål att visa hur gamla ideal lever kvar – och hur de breder ut sig i de svenska hemmen genom tv-underhållningen.

 


Amerikansk film är stark i Sverige, det visar tv-tablån med rosa markeringar som Frida Bjärslinde håller i. Bakom Viktoria Vestberg skymtar könsbaserad filmstatistik. 

 

– Man säger ofta att spelfilmerna skildrar samtiden. Men filmerna påverkar oss, blir ideal vi inte kan uppnå. Jag tror inte folk tänker på hur mycket vi tar åt oss av det den amerikanska filmindustrin producerar, säger Frida Bjärslinde som guidar igenom utställningen.

Just nu djupdyker KSM-studenterna i film och filmhistoria. De har haft seminarier och skrivit B-uppsatser. Några grupper gör nu egna filmer eller ljudproduktioner medan denna grupp valt att gestalta sitt grupparbete i utställningens form. Med bilder, ett bildspel, inramade tv-tablåer och effektivt gestaltad statistik.

Gruppen har närstuderat de 10 mest populära filmerna från 2011 inom genrerna action och romantisk komedi. Och upptäckt att regissörer, manusförfattare och ledande rollinnehavare är män. Kvinnorna är alltså underrepresenterade och kan dessutom se att de stora pengarna går till det andra könet. Då hjälper det inte långt att det finns ”jättemånga” kvinnliga filmklippare.

– Till och med i romantiska komedier står männen överst på listan i IMDB-basen, som finns på internet och som vi använt oss av.

 


Huvudroller. De två främsta namnen i 10 filmer, action och komedi. Hade man bara tagit det översta namnet så hade männen tronat ensamma. 

 

Statistiken har översatts till staplar med videokassetter, där blågröna mansfigurer tronar högt över röda kvinnogestalter. Av 20 ledande roller gick 13 till män och 7 till kvinnor (”hade vi bara valt det översta namnet från varje film hade det enbart varit män, även i de romantiska filmerna”). Många filmer hade fler än en manusförfattare, där blev siffrorna 22 män mot fyra kvinnor. Medan alla 10 regissörerna var män – ” när det ändå handlar om bröllop och möhippa!”

Tankeväckande humor blir det med filmscenerna som drabbats av replikskiften. Till actionfilmernas manliga skådespelare har studenterna lånat in valda repliker från de romantiska filmerna och vice versa.

Min reaktion är att det blir lite laddad humor som attackerar den heterosexuella manligheten i ena fallet, medan det blir mer neutralt när de kvinnliga skådespelarna lånar repliker från actionfilmerna. Det visar på att kvinnan, i verkligheten, trots allt har en större handlingsfrihet än inom filmklichéernas konserverande ramar.

 


De granskar filmen. Frida Bjärslinde, Caroline Netzell, Victoria Vestberg och Louise Forsman.

 

I sina B-uppsatser har utställningsgruppens fyra studenter fördjupat sig i ämnet. Frida Bjärslinde och Victoria Vestberg skriver om manligheter på bioduken, alltså hur manlighet gestaltas på olika sätt i spelfilmens värld. Medan Caroline Netzell och Louise Forsman skriver om motsvarande bilder för kvinnliga skådespelare.

– Man får lära sig att jobba både akademiskt och praktiskt i utbildningen. Och att det ska vara sammankopplat, säger Frida Bjärslinde uppskattande.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

KSM-LABBET, STADSMUSEET Norrköping

17 december 2013 – 12 januari 2014
Fyra män är fler än fem kvinnor
Av: Frida Bjärslinde, Caroline Netzell, Victoria Vestberg, Louise Forsman

LÄNKAR
IMDB hemsida
KSM hemsida
Norrköpings stadsmuseum hemsida
FLER BILDER FRÅN UTSTÄLLNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157638819969033″]

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.